ÜLE NÄDALA VOOLUTA Talupidaja mure: kui laes midagi võbiseb, pidavat elekter tagasi olema (8)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Rõõmu talu perenaine Liilia Tali on üks paljudest elanikest, kes peab Karula rahvuspargis teist nädalat elektrita läbi ajama: tarbevett ammutab ta tiigist ämbriga, viib selle sauna, mille kütmisel saab vee soojaks.
Rõõmu talu perenaine Liilia Tali on üks paljudest elanikest, kes peab Karula rahvuspargis teist nädalat elektrita läbi ajama: tarbevett ammutab ta tiigist ämbriga, viib selle sauna, mille kütmisel saab vee soojaks. Foto: Arvo Meeks

Karula rahvuspargi talupidajate arusaamad kvaliteetsest elektriühendusest erinevad elektrivõrgu haldaja omast kui öö päevast.

Kagu-Eesti maalilise Karula rahvuspargi majapidamistes oli elekter esmaspäeva hommikuks ära olnud juba kaheksa päeva. «Meil hakkas jama pihta üle-eelmise nädala reedest,» ütles Rõõmu talu perenaine Liilia Tali ja lisas, et kõige hullem olevat see, et neil külmusid elektrikatkestuse ajal lammaste jooturid lõhki. Talus peetakse mitmesajapealist lambakarja ja Eesti tõugu hobuseid. Tiined loomad on sunnitud praegu lund sööma.

Generaatoriga üritatakse loomade joogisüsteemi taas tööle saada, aga elumajja ei jõua viie lapsega pere teist samasugust soetada. «Ma eeldaks, et Elektrilevi tooks meile sellises olukorras ise korraliku generaatori kohale,» mainis Tali, kelle arvates pole mõtet koju osta ka ilma pingemuundurita seadet, sest «pidev trall käib ka elektrivoolu faaside ja voolupingega – mitme naabri elektriseadmed on ilma selleta õhtule läinud. Aga selline seade maksab vähemalt 5000 eurot».

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles