Rootsi ja USA kirjutavad alla kaitsekoostöö lepingule

Copy
Pål Jonson.
Pål Jonson. Foto: Vesa Moilanen/LEHTIKUVA/SIPA/Scanpix

Rootsi ja USA kirjutavad teisipäeval alla kaitsekoostöö lepingule (defence cooperation agreement – DCA), teatas Rootsi rahvusringhääling SVT riigi kaitseministeeriumi siseallikatele tuginedes.

Ministeerium teatas meediakanalile, et sel nädalal Ühendriikides visiidil viibiv Rootsi kaitseminister Pål Jonson allkirjastab lepingu pärastlõunal kohaliku aja järgi.

USA poolelt annab lepingule allkirja kaitseminister Lloyd Austin.

Rootsi ja USA vaheline DCA leping on olnud läbirääkimiste all alates eelmisest talvest. Lepingu peab heaks kiitma ka Rootsi parlament. Jonsoni sõnul võiks leping jõustuda järgmise aasta sügisel.

Kaitsekoostöö lepe puudutab USA sõdurite juriidilist staatust Rootsis, kaitsevahendite ladustamist ja investeeringuid taristusse, mis on olulised, et Rootsi saaks võõrustajariigina pakkuda kohast toetust.

Kahepoolsete kaitselepingute eelisteks on üldiselt peetud näiteks luureinfo paremat liikumist ja otsuste tegemise sujuvust võrreldes suurema alliansiga.

Norras võimaldas sealne DCA lepe USA sõduritele ja hävitajatele ligipääsu näiteks Oslo lähedal asuvale Rygge lennuvälja alale. Norra meedia andmetel investeerib Pentagon Rygges umbes 170 miljonit eurot. Investeeringuid on põhjendatud tegevuse tõhustamisega.

Ühendriikidel on sarnaseid leppeid ka teiste alliansi riikidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles