Erakondade reitingutabeli liider Isamaa kasvatas toetust veelgi (20)

BNS
Copy
Isamaa esimees Urmas Reinsalu.
Isamaa esimees Urmas Reinsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Erakondade reitingutabeli kindel liider Isamaa kasvatas viimase nädalaga oma toetust veelgi, samal ajal peatus Reformierakonna pikalt kestnud langus.

Ühiskonnauuringute instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Isamaad 27,4 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 20,9 protsenti ja Reformierakonda 17,2 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Jätkuvalt tõusvas trendis liikuva Isamaa toetus on kõrgeimal tasemel alates 2019. aasta algusest, kuid tõusutrend on viimastel nädalatel selgelt aeglustunud. Teisel kohal oleva EKRE toetus langes nädalaga 1,1 protsendipunkti võrra ning vahe Isamaaga on nüüd 6,5 protsendipunkti. Reformierakonna toetus nädalaga ei muutunud ning hetkel on peaministripartei toetus stabiliseerunud.

Esikolmikule järgnevad Keskerakond 13,6 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 10,7 protsendiga ning Eesti 200, kelle toetus on 6,3 protsenti.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 34,2 protsenti ning opositsioonierakondi 61,9 protsenti vastajatest.

Tartu ülikooli teaduri Martin Mölderi sõnul on käesoleval nädalal esimest korda üle mitme kuu näha seda, et Isamaa toetuse kasv ja Reformierakonna toetuse langus on hakanud hoogu maha võtma.

«Tundub, et vähemalt hetkeks on need trendid erakondade suhtelise toetuse skaalal peatumas. Kui aga arvestada ka eelistuseta valijaid, siis muutub see üldine pilt mõnevõrra,» rääkis Mölder.

Alates novembri algusest on eelistuseta valijate osakaal olnud kiires languses ning on praegu jõudnud umbes samale tasemele, kus ta oli kevadiste riigikogu valimiste ajal või enne Ukraina sõja algust.

«Ning paistab, et absoluutarvudes on sellest viimastel nädalatel võitnud kõik erakonnad peale EKRE. EKRE toetajaid kaotanud ei ole, kuid kuna kõik teised erakonnad on neid juurde võitnud, on EKRE suhteline toetus viimastel nädalatel mõnevõrra langenud,» rääkis Mölder.

Samuti ei ole toetajate absoluutarvudele otsa vaadates peatunud Isamaa toetajate kasv - ka nüüd viimasel nädalal on neid juurde võidetud. «Kuna aga seda on teinud ka kõik teised erakonnad peale EKRE, siis ei ole Isamaa suhteline toetus viimasel nädalal eriti paranenud. Ühesõnaga, on näha, et toetuse ümberjoondumise taustal on valijad hakanud ka üldiselt mobiliseeruma,» märkis Mölder.

Kui viimaste nädalate erakondade toetuste muutumise trende natuke täpsemalt vaadata, siis tasub Mölderi sõnul ära märkida, et Isamaa toetuse kasv on kandunud üle ka mitte-eestlastest valijate sekka ning erakonna toetus selles valijagrupis on esimest korda Norstati reitingute ajaloo vältel valimiskünnisest kõrgemal.

«Samuti on Isamaa toetus viimastel nädalatel märgatavalt kasvanud ka kõige nooremate valijate hulgas, mis oli seni üks vähestest valijagruppidest, kus erakonna toetuse kiiret kasvu märgata ei olnud,» lisas Mölder.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles