Streik tuleb: õpetajate palgatõusu läbirääkimised lõppesid tulemuseta (5)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Novembrikuine hoiatusstreik Valga põhikoolis. Foto: Arvo Meeks, Lõuna-Eesti Postimees
Novembrikuine hoiatusstreik Valga põhikoolis. Foto: Arvo Meeks, Lõuna-Eesti Postimees Foto: Arvo Meeks

Riikliku lepitaja allkirjastatud eriarvamuste protokoll lõpetas Eesti haridustöötajate liidu (EHL) ning haridus- ja teadusministeeriumi lepitusmenetluse õpetajate alampalga suhtes.

Riiklik lepitaja soovitas 1. detsembril lepituskoosolekul kehtestada üldhariduskoolide töötajate palga alammääraks järgmisel aastal 1824 eurot, HTMi ettepanek oli 1803 eurot ning EHLi soov mitte vähem kui 1836 eurot.

«Paraku ei jõudnud osapooled seekord kokkuleppele,» sõnas riiklik lepitaja Meelis Virkebau. Haridus- ja teadusministeerium teatas esmaspäeval, et jääb reedesel lepituskoosolekul tehtud ettepaneku juurde. Haridustöötajate liit vastas teisipäeval, et lükkab tagasi nii riikliku lepitaja kui ka ministeeriumi pakkumise.

«Kuna riiklikul lepitajal pole kuskilt võtta kompromissi tagamiseks puuduvaid miljoneid, on kõik võimalused haridussektori töötülile vähegi realistliku lahenduse pakkumiseks ammendatud,» tõdes Virkebau.

Kokkuleppe mittesaavutamine ja lepitusmenetluse lõppemine eriarvamuste protokolliga tähendab, et valitsus võib kehtestada kooliõpetajate palga alammäära järgmiseks aastaks enda äranägemisel, ametiühingul aga tekib õigus korraldada streik üldhariduskoolides, järgides kollektiivse töötüli lahendamise seaduses sätestatud tingimusi.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles