FOTOD President arutas Erkki Keldoga riigikogu töö taastamise võimalusi

Postimees
Copy

President Alar Karis võttis kolmapäeval Kadriorus vastu riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Erkki Keldo, et arutada riigikogu töös töötõkestuse tõttu tekkinud patiseisu lahendamise võimalusi.

Alar Karis arutab sel nädalal võimalike lahendusi riigikogu normaalse töö taastamiseks kõigi parlamendierakondade esindajatega.

Keldo: parlament peab saama tööd tea

Erkki Keldo märkis Reformierakonna pressiesindaja teatel kohtumisel Alar Karisega, et olenemata sellest, kes on koalitsioonis või opositsioonis, peab parlament saama tööd teha.

«Meie oleme alati soovinud pidada riigikogus sisulist arutelu. Samal ajal kui opositsioon on tegelenud alates kevadest sisutühja venitamisega,» ütles Keldo.

Tema sõnul ei saa riik niimoodi toimida, et valimistulemuses pettunud erakonnad seiskavad oma tahtmise saavutamiseks kogu parlamendi töö.

«Riigikogu töö kõikehõlmav takistamine nõrgestab demokraatiat ja inimeste usku meie riigi toimimisse. Pikemas vaates on kaalul, kuidas meie põhiseaduslikud institutsioonid saavad täita oma ülesandeid,» rääkis Keldo.

Reformierakonna fraktsiooni esimees tõi välja, et opositsiooni veiderdamise tõttu seisab ka mitu Ukraina aitamiseks vajalikku algatust, teiste seas rahvusvahelise sanktsiooni seaduse muudatus, mille eesmärk on panna Venemaa Ukrainale tekitatud kahjude eest ka varaliselt vastutama, võimaldades kasutada sanktsioneeritud isikute Eestis külmutatud varasid Ukraina sõjakahjude hüvitamiseks.

«Kui varem kehtis kirjutamata reegel, et välis- ja julgeolekupoliitikat ei segata sisepoliitilisse võitlusesse, siis nüüdseks on EKRE seda põhimõtet korduvalt rikkunud. Lisaks Ukraina aitamise takistamisele tahtsid nad lükata tagasi eelnõud, mis puudutasid Eesti kaitseväelaste osalemist rahvusvahelistel sõjalistel operatsioonidel,» rääkis Keldo.

«Selgitasin riigipeale, et nii kaua kui opositsioon jätkab parlamendi tasalülitamist, ei ole valitsusel eelnõude vastuvõtmiseks teist võimalus, kui kasutada põhiseaduses ettenähtud võimalust siduda need usaldusküsimusega. Meie oleme alati olnud valmis arutama kompromisse, et parlament saaks töötada. Kõige parem viis ummikseisu lahendamiseks oleks muidugi, kui kõik teeksid sammu tagasi, näitaksid riigimehelikkust ning opositsioon loobuks riigikogu töö takistamisest,» sõnas Keldo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles