Nepalis peeti kinni Vene sõjaväkke värbamises kahtlustatavad isikud

BNS
Copy
Donetskis Venemaa okupeeritud alal tabamuse saanud kütusehoidla.
Donetskis Venemaa okupeeritud alal tabamuse saanud kütusehoidla. Foto: VALERY MELNIKOV/Scanpix

Nepalis pidas politsei kinni kümme inimest, keda kahtlustatakse riigi elanike ebaseaduslikus värbamises Vene sõjaväkke, edastasid kolmapäeval uudisteagentuurid UNIAN ja Reuters.

«Kinnipeetavaid uuritakse muu hulgas inimkaubandusega seoses,» ütles Katmandu politseiülem Bhupendra Khatri Reutersile.

Mehi kahtlustatakse töötute Nepali kodanike saatmises Venemaale turistiviisaga, et neid edasi armeesse värvata. Samal ajal nõuti värvatud isikutelt Venemaale saatmise eest 9000 dollarit.

UNIAN vahendas varem päeval Nepali välisministeeriumi pöördumist Vene valitsuse poole, milles paluti lõpetada Nepali kodanike värbamine sõtta Ukraina vastu.

Välisministeerium avaldas nimekirja kuuest hiljuti Vene okupatsiooniarmees teenides hukkunud kodanikust. Venemaa valitsust kutsutakse avalduses üles saatma nende surnukehad võimalikult kiiresti Nepali ja maksma nende peredele hüvitist.

«Venemaa valitsusel on palutud Nepali kodanikke Vene sõjaväkke mitte kutsuda ja teenistusse võtmise korral viivitamatult need kodanikud Nepali tagasi saata,» seisis avalduses.

Samuti on teateid diplomaatilistest jõupingutustest, et tuua tagasi Nepali kodanik Vivek Khatri, kes liitus Vene sõjaväega ja on praegu Ukrainas vangistuses.

Alates täiemahulise sissetungi algusest on teatatud, et okupandid otsivad oma armeesse sõdureid. Teadaolevalt on inimesi üritatud värvata Armeenias, Kasahstanis, Serbias ja Kuubal.

Juunis said ajakirjanikud teada, et Vene sõjaväe ridadesse üritatakse värvata ka Venemaale õppima tulnud Nepali tudengeid. Selle eest pakuti neile 195 000 rubla ehk umbes 2000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles