Nädala vastaja Akadeemik Mare Kõiva kordab rännakutel Keenia külpoisi nime

Lennart Käämer
, arvamusveebi toimetaja
Copy
Akadeemik Mare Kõiva.
Akadeemik Mare Kõiva. Foto: Sille Annuk

Eesti Teaduste Akadeemia üldkogu istungil valiti sel nädalal folkloristika akadeemikuks Mare Kõiva. Eesti Kirjandusmuuseumi juhtivteaduri ja folkloristika osakonna juhataja Mare Kõiva on pikka aega tegelenud eesti rahvausundi, mütoloogia ja nüüdisfolkloori uurimisega. Ta on analüüsinud ja tutvustanud muu hulgas näiteks eesti rahvausundit, nõidussõnu, rahvaarstide fenomeni, rahvaastronoomiat, internetipärimust ja eestlaste etnilisi stereotüüpe.

Kuidas Teil praegu läheb?

Väga huvitav ja kiire aeg on. Esiteks on mul suurepärased ja andekad kolleegid, nendega juba igav ei hakka.

​Olen seotud mitme väga erineva uurimisteemaga. Enamik projekte on seotud tänapäevaste nähtuste uurimisega. Üks neist püüab teda saada, kuidas elavad Euroopas inimesed, kes töötavad linnas ja elavad maal. Mis juhtub siis, kui töötatakse ühes riigis, kuid mentaalne ja südamekodu asub mujal. Mis vahe on, kui kuulud väikerahva või muu vähemuserühma hulka.

Teine projekt vaatleb, kuidas arenes meditsiin eri riikides pärast Teist maailmasõda kuni tänaseni. Kõrvale jäetakse poliitilised ja majandussüsteemid, vaade on üksnes meditsiini arengutel.  

Mis Teid Eesti ühiskonnas kõige enam häirib, mida muudaksite, kui saaksite?

Ma arvan, et haridussüsteem. Haridus peaks olema hea ja ühtlane vaatamata elukohale, päritolule ja võimalustele. Hea tuleviku nimel peaksid kõik õppima kõiki aineid –  loobumine keemiast ja füüsikast, kõige madalama tasemega matemaatika valimine, kärbitud humanitaarained on päris hukatuslik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles