Kohus tunnistas kaitseväelaste vaktsineerimise nõude õigusevastaseks (9)

BNS
Copy
Koroonavaktsineerimine.
Koroonavaktsineerimine. Foto: Mailiis Ollino

Tartu halduskohus otsustas reedel rahuldada kaitseväelaste ühiskaebuse, leides, et kaitseväe juhataja käskkiri, mis kohustas teenistujaid ja töötajad end vaktsineerima, oli õigusvastane.

Kohtu hinnangul ei olnud siseaktiga vaktsineerimisnõude kehtestamiseks õiguslikku alust ning vaktsineerimiskohustust ei saanud pidada ka proportsionaalseks meetmeks. Seega tühistas kohus kaitseväe juhataja käskkirja, millega ta kehtestas 2021. aasta 31. augustil vaktsineerimiskohustuse.

Kohus selgitas oma otsuses, et kuigi käskkirjaga kehtestatud nõuet ei saa pidada otseseks vaktsineerimiskohustuseks, on see mõju poolest siiski vaktsineerimiskohustusega võrdväärne. Tõendi esitamise kohustus tähendab terve ja haigust mittepõdenud inimese jaoks sisuliselt vaktsineerimiskohustust, kuna vaktsineerimisest sai teenistussuhte jätkamise eeldus.

Kuivõrd selle tõendi saamine olukorras, kus isik ei olnud haigust põdenud, eeldas enda vaktsineerimist, oli korraldus sisuliselt suunatud kohustuseks end vaktsineerida.

Kohtu hinnangul ei saa vaktsineerimiskohustust kaitseväes siseaktiga rakendada – sellega sekkutakse inimese kehalisse puutumatusse ning riivatakse isiku õigust tervise kaitsele. Samuti riivab see tegevusala, elukutse või töökoha valimise vabadust. Kohus nentis, et sisuliselt seati ameti- või töökoha säilimine tervisenõude täitmisest sõltuvusse. Kohus juhtis tähelepanu ka asjaolule, et vaktsineerimiskohustuse seadmise tingimused ja õigus ei ole seaduse ega selle alusel antud määrusega selgesõnaliselt ette nähtud.

Üldised töötervishoidu ja tööohutust reguleerivad normid ei kohusta kaitseväe teenistujaid ja töötajaid end vaktsineerima, samuti ei ole tööandjal õigust vaktsineerimiskohustust kehtestada. Pole ka välja toodud tingimusi, mil sellise kohustuse seadmine üldse lubatav on.

Töötervishoiu ja tööohutuse seadus on kohtu hinnangul ilmselgelt liiga üldise sõnastusega, et selle alusel saaks kehtestada vaktsineerimiskohustust riskianalüüsi tulemustest lähtuvalt. Sedavõrd üldsõnalise volituse alusel ei ole isiku põhiõigusi riivava vaktsineerimiskohustuse seadmine legitiimne ega lubatav.

Kohus leidis ka, et vaktsineerimiskohustuse seadmine ei ole oma sisu poolest proportsionaalne meede. Kohtu hinnangul sekkuti vaktsineerimisnõudega äärmiselt intensiivselt isikute kehalisse puutumatusse.

Kohtuotsus ei ole jõustunud.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles