EKRE kutsus üles valitsusele vastupanu osutama (38)

Postimees
Copy
Martin Helme EKRE volikogul Põltsamaal.
Martin Helme EKRE volikogul Põltsamaal. Foto: EKRE

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) volikogu kutsus oma avalduses üles Reformierakonna valitsuse poliitikale seaduslikku vastupanu osutama, takistamaks Eesti majandust ja rahva toimetulekut kahjustava poliitika elluviimist.

«Kaja Kallase juhtimisel on Eesti majanduslangus juba teist aastat euroala suurim, hinnad on tema ametiajal tõusnud kolmandiku võrra. Absoluutses vaesuses elavate inimeste arv on kasvanud kaks ja pool korda ehk ligi 50 000 inimeseni. Vabu töökohti on kolmteist korda vähem kui töötuid,» väitis erakonna esimees Martin Helme EKRE avalduses.

Tema sõnul oli praegusest halvem olukord viimati 2010. aasta sügisel. «Pole kahtlust, et maksude tõstmise järel halveneb Eesti majanduse olukord veelgi: ettevõtted sulgevad uksi, tööpuudus suureneb, hinnad tõusevad ja abivajajate hulk kasvab.»

«Riigikogu opositsioonierakondade püüdlustele hoida ära Eesti riigi tulevikku kahjustavaid arenguid on võimuliit vastanud kompromissi välistava jõupoliitikaga. Tulekul on vaenukõneseadus, millega valitsus kehtestab sisuliselt riikliku tsensuuri, võimaldades sellega ainult ühe kindla ideoloogia juurutamist ning teisitimõtlejate tagakiusamist ja vaikima sundimist.»

«Võimuliit juhib Eestit kindlate kätega parlamentaarsest demokraatiast autokraatiasse, jättes riigikogule vaid dekoratiivse rolli ja lülitades opositsiooni poliitilisest protsessist välja,» sõnas Helme.

«Juhime tähelepanu, et Reformierakonna, Eesti 200 ja SDE koalitsioon ei ole valijate silmis enam legitiimne, kuivõrd viimaste avaliku arvamuse küsitluste järgi toetab kõiki võimuerakondi kokku ainult kolmandik valijatest. Suuremale osale kodanikest on valitsuse poliitika vastuvõetamatu.»

EKRE volikogu hinnangul tuleb koalitsiooni ja valitsuse survestamist jätkata, et sundida neid arvestama ühiskonna vastuseisu ja laia kandepinda esindava opositsiooniga. Lisaks on EKRE seisukohal, et kõik selle riigikogu koosseisu ajal tehtud ja planeeritavad maksutõusud tuleb ära jätta.

«Kriisis olles ei tohi riik makse tõsta ega elanike ja ettevõtete rasket olukorda veelgi raskemaks muuta. Eelarve tasakaalu saavutamiseks tuleb ümber vaadata kulutused, mis ei ole valimistel mandaati saanud ja mille järele puudub otsene vajadus. Plaanitud kujul tuleb ära jätta või edasi lükata ka tulumaksureform. Kärpeid tuleb teha ülepaisutatud riigisektori, mitte laste arvelt. Peretoetused tuleb tõsta endisele tasemele ning abielu mõiste tuleb panna rahvahääletusele.»

«Oma rahva heaolust hooliv, demokraatlik ja tulevikku suunatud poliitika on võimalik, aga selleks tuleb rahva ühisel jõul lõpetada praeguse valitsuse ebapädev, ebaõiglane ja ebalegitiimne jõupoliitika. Kutsume rahvast, sealhulgas erialaliite ja vabaühendusi kasutama kõiki seadusega ette nähtud võimalusi – avalikke kirju, petitsioone, kampaaniaid, meeleavaldusi ja streike –, et takistada valitsusel oma otsuste elluviimist. Ärme lubame Reformierakonna valitsusel Eestile rohkem kurja teha!»

EKRE volikogu kogunes täna kell 12 Põltsamaa Kultuurikeskuses. Päevakorras oli erakonna esimehe Martin Helme ülevaade poliitilisest olukorrast ja poliitilise avalduse vastuvõtmine.

Kommentaarid (38)
Copy
Tagasi üles