REPORTAAŽ Balti riikide presidendid rääkisid Pelgulinnas õpilastega vanadest ja noortest

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Copy
Pelgulinna gümnaasiumi saabudes tegid Leedu president Gitanas Nausėda (vasakult), Läti president Edgars Rinkēvičs ja Eesti president Alar Karis esmalt koolis ringkäigu.
Pelgulinna gümnaasiumi saabudes tegid Leedu president Gitanas Nausėda (vasakult), Läti president Edgars Rinkēvičs ja Eesti president Alar Karis esmalt koolis ringkäigu. Foto: Tairo Lutter

Pelgulinna riigigümnaasiumis algas eilne koolipäev tavapärasest erinevalt: hommikul kella kümne paiku kõndis koolimajas ja selle ümbruses ringi hulk politseinikke ja julgeolekuteenistuse töötajaid. Õige pea oli kohale oodata kolme Balti riigi presidente, kes tulid noortega maailma asju arutama.

Plaan nägi ette, et ennekõike arutlevad riigipead õpilastega sama kooli õpetaja ja venekeelse Postimehe peatoimetaja Sergei Metlevi juhatusel noorte rolli üle demokraatlikus ühiskonnas. Iga president ütleb avasõna ja seejärel esitavad õpilased küsimusi.

Otsa teeb lahti Leedu president Gitanas Nausėda, kellel tuleb vastata Laura küsimusele rohepöörde kohta. Neiu tahab teada, kuidas lahendada rohepöörde ja sellest tingitud hindade tõusmise konflikti, samuti seda, miks on see konflikt üldse tekkinud. Nausėda nendib, et tegemist on väga laia küsimusega, leiab aga samas, et alternatiivi rohepöördele ei ole: «Riigi suurusest olenemata peame sellesse panustama, seades selgeid prioriteete.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles