INTERVJUU Keit Pentus-Rosimannus: Luksemburgist on Eestis toimuvat raske vaadata (28)

Külli Kapper
, välisuudiste toimetaja
Copy
Keit Pentus-Rosimannus oleks kaalunud automaksu asemel digimaksu kehtestamist. See oleks rohkesti raha sisse toonud ja nii, et Eesti inimesi ei oleks see mõjutanud.
Keit Pentus-Rosimannus oleks kaalunud automaksu asemel digimaksu kehtestamist. See oleks rohkesti raha sisse toonud ja nii, et Eesti inimesi ei oleks see mõjutanud. Foto: Madis Veltman

Luksemburgi pealinna Luxembourgi kirdeosas asuvasse Kirchbergi eurokvartalisse sõites pole vaja trammipiletit osta, sest ühistransport on siin tasuta. Trammipeatusest jõuab paari minutiga Euroopa Kontrollikoja hoonesse, kus Eesti kunagine keskkonna-, välis- ja rahandusminister, Postimehe poolt vankumatuks kärpijaks nimetatud Keit Pentus-Rosimannus (RE) varsti aasta tagasi oma kuueaastast tööperioodi alustas.

Euroopa tuiksoonel kontrollib ta Euroopa Liidu maksumaksja raha kasutamist, ent muretseb ka Eesti saatuse pärast.

Kas siit on lihtsam või kergem vaadata, mis Eestis toimub?

See sõltub inimesest. Minule on see frustreeriv. Muidugi on raske.

On teil kui omaaegsel riigikogu juhatuse liikmel oma kogemusest soovitada mõni nipp, kuidas praegusest patiseisust välja tulla?

Kogemust võib olla väga palju, aga kõik taandub lõpuks sellele, kus on kogu asja algpõhjus. Parlamendis ei ole praegu küsimus milleski muus kui selles, et ühe poliitilise jõu jaoks oli valimistulemus pettumus ja seetõttu keelduvad nad valimisteööst alates tunnistamast. Nad on seda ju korduvalt öelnud.

Kas seda olukorda on võimalik läbirääkimistega või kompromissi otsides muuta? Pigem kardan, et peab valmis olema valmis, et üks poliitiline jõud takistab väga pikka aega ilmselgelt parlamendi tööd. Siin pole tegemist koalitsiooni ja opositsiooni vastasseisuga.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles