Iraani häkkerid ründasid Iisraeli tarkvaral töötavaid Eesti katlamaju (5)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Riigi infosüsteemi amet (RIA) selgitas, et tegemist on poliitilise rünnakuga. Pildil RIA intsidentide lahendamise osakonna töötaja. 
Riigi infosüsteemi amet (RIA) selgitas, et tegemist on poliitilise rünnakuga. Pildil RIA intsidentide lahendamise osakonna töötaja. Foto: Riigi Infosüsteemi Amet

Eesti soojatootjaid tabas 30. novembril küberrünnak. Ründe alla sattusid vähemalt kolm Eesti ettevõtte tööstusautomaatika kontrollerit (PLC), mis on toodetud Iisraelis. Riigi infosüsteemi amet (RIA) selgitas, et tegemist on poliitilise rünnakuga.

Üks rünnak puudutas kaugkütte ettevõtet ja selle tagajärjel seiskus kaheksa katlamaja kaugjuhtimisseadmete töö. Rünnakus pihta saanud katlamajad viidi üle käsitsijuhtimisele, mistõttu soojatootmine ei katkenud. Teise rünnakuga sai pihta ühe valla vee-ettevõte, misjärel seiskusid üheksa reovee ja ühe joogivee pumbajaama kaugjuhtimisseadmed, kuid pumbajaamade töö siiski jätkus. Kolmas samalaadne rünnak tabas ehitusmaterjalide tootjat.

RIA avastas Eestis mitukümmend sarnast avalikult interneti kaudu ligipääsetavat kontrollerit. Nende omanikke või teenusepakkujaid teavitati ründelainest ja anti soovitusi, kuidas end selle eest kaitsta. Samalaadsed poliitilise taustaga rünnakud Iisraeli ettevõttes Unitronics valmistatud kontrollerite vastu on toimunud ka teistes riikides.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles