Reitingud: Isamaa on liider, Keskerakond hakkab Reformierakonnale järele jõudma (5)

BNS
Copy
Isamaa esimees Urmas Reinsalu
Isamaa esimees Urmas Reinsalu Foto: Mihkel Maripuu

Erakondade reitingutabeli kindla liidrina jätkab Isamaa, kuigi nende pikalt kestnud hoogne tõus viimasel nädala peatus.

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti AS-i koostöös valmiva iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Isamaad 26,9 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 20,5 protsenti ja Reformierakonda 17,2 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Kuni eelmise nädalani liikus Isamaa 15 nädalat järjest tõusvas trendis, kuid viimaste tulemuste põhjal on see trend peatunud.

Esikolmikule järgnevad Keskerakond 15 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 10,4 protsendiga ning Eesti 200, kelle toetus on 6,1 protsenti. Keskerakonna toetus tõusis nädalaga 1,4 protsendipunkti võrra.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 33,7 protsenti ning opositsioonierakondi 62,4 protsenti vastajatest.

Tartu ülikooli teaduri Martin Mölderi sõnul kinnitavad viimased Norstati ja ühiskonnauuringute instituudi erakondade toetusnumbrid seda, mida juba eelmisel nädalal võis märgata - Reformierakonna toetuse langus ning Isamaa toetuse kasv on praeguseks peatunud.

Eestlastest valijate hulgas on Isamaa toetus saavutanud 31 protsendi taseme ning muust rahvusest valijate hulgas on see praegu seitse protsenti. Samas on Reformierakonna toetuse langus just eestlastest valijate hulgas olnud peamine.

«Kui võtta arvesse seda, et Ukraina sõja tekitatud julgeolekuolukord paiskas segi ka toetusmustrid Eesti parteimaastikul ning praeguseks on see erandlik faas ilmselt möödas ja valijaskonna mured ja pilk tagasi sisepoliitikal, näeme tegelikult seda, et oravate toetus on olnud pikemas plaanis languses alates 2020. aasta algusest. Seega on olemas võimalus, et nende toetuse hetkeseis ei ole ajutine kõrvalpõige, vaid stabiliseerumine tasemele, mille suunas ollakse liikunud juba pikemat aega,» ütles Mölder.

EKRE ja Keskerakonna puhul on Mölderi sõnul näha, et esimesed on oma toetust suhtelisel skaalal mõnevõrra kaotanud ning teised võitnud.

«EKRE toetuse languse puhul tasub rõhutada seda, et selle taga ei ole erakonna valijaskonna vähenemine absoluutarvudes, vaid pigem asjaolu, et nende konkurendid on viimasel ajal uusi toetajaid juurde võitnud. Keskerakonna puhul näeme aga viimastel nädalatel vastupidi seda, et ollakse ka absoluutarvudes toetust juurde võitnud. Erakonna positsioon on pigem paranenud eestlastest valijate hulgas, kuigi siinkohal võib eeldada, et erakonna aseesimehe ja Euroopa Parlamendi saadiku Yana Toomi toetus Eestist välja saadetud Venemaa mõjuagentidele mõjub sellele taastumisele negatiivselt,» ütles Mölder.

Kuigi sotsiaaldemokraatide toetuses viimastel nädalatel midagi väga palju muutunud ei ole, siis praeguseks on Mölderi sõnul näha, et nende pikaajalisem trend viimase aasta jooksul on olnud positiivne.

«Kui eelmise aasta lõpus oli sotside toetus kuue protsendi piirimail, siis praeguseks on see juba mõned kuud olnud stabiilselt üle 10 protsendi ning ei ole näidanud kahanemise märke. Toetustabeli viimasel kohal olev Eesti 200 on hetkel oma toetuse languse peatanud ning nende reiting püsib umbes kuue protsendi kandis,» lisas Mölder.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles