Karis rõhutas Genfis inimõiguste kaitse tähtust

BNS
Copy
Volker Türk ja Alar Karis.
Volker Türk ja Alar Karis. Foto: Presidendi kantselei

President Alar Karis rõhutas teisipäeval kohtumistel Genfis, et kriisiderohkes maailmas on inimõiguste kaitse saanud tähtsamaks kui kunagi varem.

«Vastuseis euroopalikule väärtusruumile on kasvamas. Kogu maailmas kasvab surve demokraatial, turumajandusel, inimõigusel ja õigusriigil põhineva väärtusruumi vastu, mistõttu peame lahvatanud kuumade konfliktidega tegelemisel jälgima, et demokraatia oleks tugev. Inimõiguste kaitse on saanud tähtsamaks kui kunagi varem,» tõdes president Alar Karis kohtumisel ÜRO inimõiguste ülemvoliniku Volker Türkiga.

Riigipea selgitas, et inimõiguse aspektidega tuleb arvestada nii erinevate poliitikate väljatöötamisel kui ka kõikide konfliktide ja ka näiteks kliimamuutuste ning rändekriisiga tegelemisel. «Eesmärk on turvaline, puhas ja tervislik elukeskkond kõigile, sealjuures tuleb arvestada kliimamuutuste ebaproportsionaalset mõju kõige haavatumatele rühmadele – naiste ja laste õigustele,» rõhutas president Karis.

Ta lisas, et kandideerimisel ÜRO Inimõiguste nõukogusse lähtub Eesti terviklikust inimõiguste käsitlusest ehk inimõiguste kaitsmisest kõigis inimtegevuse valdkondades.

Kohtumisel ÜRO Pagulaste ülemvoliniku Filippo Grandiga tänas president Karis ÜRO ülemvolinikku Eestile osutatud abi eest Ukraina sõjapõgenikega tegelemisel. Ta mainis Ukraina sõjapõgenike vaimse tervisega seotud muresid, millega põgenikud silmitsi seisavad. «Nende muredega tuleb tegelda, sest põgenike hingelised haavad on sügavad ja mõjutavad nende toimetulekut kaua,» ütles president Karis.

Kohtumisel Rahvusvahelise Punase Risti presidenti Mirjana Spoljaric Eggeriga puudutati humanitaarabi osutamist Ukrainas ja Gaza piirkonnas. President Karis selgitas, et kuigi Eesti osutab humanitaarabi mitmes maailma konfliktipiirkonnas, jääb kõige olulisemaks abi sihtriigiks Eesti jaoks Ukraina, kuhu praegu läkitatakse kõike vajalikku, mis aitab külma talve üle elada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles