Uus terviseportaal vahetas välja senise digiloo

BNS
Copy
Uus terviseportaal.
Uus terviseportaal. Foto: Tervisekassa

Uus terviseportaal veebiaadressil www.terviseportaal.ee vahetas kolmapäeval välja senise patsiendiportaali www.digilugu.ee, mis on nüüd suletud.

Kui inimene läheb vanast harjumusest aadressile www.digilugu.ee, suunatakse ta automaatselt terviseportaali lehele.

«Kuna patsiendiportaal on tänaseks üle 15 aasta vana ja tekkinud on mõningane tehnoloogiline võlg, on uue portaali loomine vajalik, sest ligipääs terviseandmetele peab käima ajaga kaasas,» ütles Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) terviseportaali projektijuht Kady Adamson.

Tervisekassa terviseportaali tootejuht Evgeni Nikolaevski sõnul pakub portaal mugavat ligipääsu terviseandmetele ning on värav terviseteenuste kasutamisel.

«Esimeses etapis pakutakse terviseportaali kaudu inimestele tervishoiuga seotud teenuseid, mis olid saadaval ka vanas patsiendiportaalis,» ütles terviseportaali tootejuht.

Terviseportaali sisenedes avaneb esmalt vaade «Minu töölaud», millel kuvatakse järgmised vastuvõtud, väljaostmata retseptid, viimase poole aasta uuringud, analüüsid ja vastuvõtud ning vaktsineerimise soovitused. Uue funktsioonina on inimestele kättesaadavaks tehtud «Minu tervise ajalugu», mille abil on võimalik detailselt filtreerida vastuvõtte, analüüse, uuringuid, vaktsineerimisi ning kiirabi, haiglaravi või operatsioonidega seotud infot. 

Lähitulevikus on plaanis lisaks tervisedeklaratsiooni ning tahteavalduste täiendamise funktsioonile lisada võimalus täiendada enda ja lähedaste terviseandmeid ning täita vastuvõtule eelnevaid seisundihindamise küsimustikke.

Lisaks eeltoodule saab 2024. aasta jooksul terviseportaali osaks digiregistratuur, mis pole tulevikus enam eraldi keskkond. Tänu sellele muutub broneeringute tegemine või vastuvõtuaegade muutmine ja tühistamine patsiendile lihtsamaks.

Terviseportaali tuuakse juurde uusi infotehnoloogilisi lahendusi, mis võimaldavad suurendada inimese enda osalust ja vastutust tervisega seotud otsuste tegemisel.

«Üheks kasutajate kõige enam soovitud võimaluseks on teavituste saamine näiteks retseptide, vaktsineerimiste ja arstivisiitide kohta. Teenus lisatakse terviseportaali 2024. aasta jooksul, seejärel saavad inimesed teavitusi tellida SMSi või e-posti kaudu,» ütles Nikolaevski.

«Lisaks on arenduse käigus mõeldud sellele, et portaali ei peaks kümne aasta pärast uuesti välja vahetama, vaid seda saab pidevalt täiendada uute ja vajalike funktsioonidega,» ütles Adamson.

Terviseportaali arendust kaasrahastas Euroopa Regionaalarengu Fond ja selle kogumaksumus on 1,24 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles