GALERII Riigikogu esimeeste galerii täienes Aapo Puki maaliga Jüri Ratasest

Postimees
Copy

Riigikogu esimees Lauri Hussar avas kolmapäeval koos kunstnik Aapo Pukiga Toompea lossi riigikogu esimeeste galeriis eelmise riigikogu esimehe ja praeguse aseesimehe Jüri Ratase (KE) portreemaali.

Hussar ütles portree avamisel, et selles galeriis väljapandud portreemaalidel on Jüri Ratas vanuselt kõige noorem riigikogu esimees.

«Ratas on olnud riigikogu esimees ja aseesimees ning peaminister. Energilise, sihikindala ja kindlakäelise juhina on tal ees edaspidi veel sisukas tulevik,» ütles Hussar. Ta andis Ratasele üle sinimustvalge riigilipu, mis lehvis Pika Hermanni tornis tema riigikogu esimeheks oleku ajal.

Aapo Pukk kirjeldas maalimisprotsessi käiku ja ütles, et poseerimine toimus riigikogu saali uksel. «Jüri on soe, otsekohene ja avatud inimene. Poseerimise ajal rääkisime lastest, koolist, õpetamisest, meie riigist, vanematest, hobidest, Jumalast. Maalile sai valitud vaade riigikogu istungisaalile. Taamal paistab kõnepult ja esimehe tool. Mulle tundus tähtis riigikogu hoone kauni saali sisekujunduse näitamine,» selgitas Pukk.

Riigikogu esimeeste galerii asi alguse 2000. aastal, kui Evald Okas maalis portree riigikogu esimehest Üle Nugisest. Pärast seda on kunstnikud maalinud portreed kõigist iseseisvuse taastamise järgsetest riigikogu esimeestest.

2004. avati VIII ja IX riigikogu esimehe Toomas Savi portree, mille maalis Aapo Pukk. Lauri Sillak, kunstnikunimega Laurentsius, maalis 2011. aastal portree X, XI ja XII riigikogu esimehest Ene Ergmast.

Samal aastal (2011) maalitud riigikogu esimehe Toomas Vareki portree autor on Orest Kormašov, XII ja XIII riigikogu esimehest Eiki Nestorist tegi 2015. aastal maali Jüri Arrak.

Henn Põlluaasa portree autoriks oli taas Laurentsius. Maal tehti 2021. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles