Väliseesti noorte eesti keele õpe kolib internetti

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loodetavasti saavad võõrsil elavad noored juba varsti veebi vahendusel oma eesti keelt harjutada.
Loodetavasti saavad võõrsil elavad noored juba varsti veebi vahendusel oma eesti keelt harjutada. Foto: Caro / Scanpix

Riik plaanib rahvuskaaslaste programmi raames hakata võõrsil elavatele eesti noortele interneti vahendusel eesti keelt ja kultuuri õpetama.


Eelkõige on eesti keele ja kultuuri e-tugiõppe eesmärgiks toetada nende eesti päritolu noorte eesti keele säilitamist, kellel puudub võimalus keelt ametlikus haridussüsteemis omandada, selgitas haridusministeeriumi keeleosakonna ekspert Andero Adamson Postimees.ee'le.

Tegemist oleks internetipõhise tugitegevustest koosneva õppesüsteemiga, kus Eestis viibiva kvalifitseeritud õppejõu juhendamisel õpetatakse eesti keelt eri õppematerjalide toel, mis on jagatud vastavalt raskusastmetele.

Eesti keele veebiõppes on kavas hakata kasutama interaktiivseid harjutusi ja programme, e-lehti, online-kontrolltöid, viktoriine.

Väliseesti noortele loodud keskkonda saaks ministeeriumi kinnitusel kasutada keeleõppe lisavõimalusena ka teiste väljaspool Eestit elavate eesti laste puhul.

E-tugiõpe võimaldab ka välismaal töötavate õpetajate nõustamist ning Eesti päritolu noorte ettevalmistamist Eesti haridussüsteemis õppimiseks.

Praegu eelpool mainitud väljaspool Eestit elavate eestlaste keeleõppe toetamiseks mõeldud e-süsteemi ei eksisteeri, kuid korraldatud on väiksemaid projekte ning uuringuid, mis antud tegevuse eesmärki panustavad.

Eesti riik toetab eesti keele õpetamist ja osaliselt eestikeelset õppetööd Venemaal Siberis asuvas Ülem-Suetuki põhikoolis, Petseri II keskkoolis, Riia Eesti keskkoolis ja Ukrainas Krimmis asuvas Aleksandrovka keskkoolis, kuhu saadetakse õpetaja Eesti riigi poolt.

Osaliselt eesti keeles antavat üldharidust toetatakse veel Soomes ja Rootsis, eesti keele õpetust täienduskoolides ja keelekursustel toetatakse Ameerika Ühendriikides, Kanadas, Hollandis, Saksamaal ja mujal. Venemaal, Valgevenes, Ukrainas, Gruusias (Abhaasias), Soomes, Lätis jpt riikides toetatakse pühapäevakoolides ning seltsides toimuvat eesti keele õpet. Eesti keelt on võimalik õppida lisaks Euroopa koolides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles