Geeniandmete lekke ohvritele: ärge tehke midagi enne, kui veendute kirjade päritolus!

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
Asper Biotech AS/ Asper Biogene OÜ tegutseb Tartus Vaksali tänaval.
Asper Biotech AS/ Asper Biogene OÜ tegutseb Tartus Vaksali tänaval. Foto: Kristjan Teedema

Küberkurjategijate kätte sattunud 100 000 faili umbes 10 000 inimese geeniuuringute, sh isadus­testide ja viljatus­raviga seotud andmetega võivad kaasa tuua väljapressimise ka otse inimestelt. Asper Biogene OÜ-le, kellelt andmed näpati, esitati juba lunarahanõue.

Andmevargus puudutab kõige enam Ida-Tallinna keskhaigla, Tartu Ülikooli kliinikumi (TÜK) ja Elite kliiniku patsiente. «Teadaolevalt puudutab juhtum ligi 1500 patsiendi geenitestidega seotud saatekirju ja analüüside vastuseid, mis on alla ühe protsent kõikidest kliinikumis tehtud geenitestidest. Rõhutame, et sekveneerimise originaalfailid (uuringu käigus saadud kogu patsiendi geneetiline info) lekkinud ei ole,» kinnitasid Postimehele TÜK juhatuse esimees Priit Perens ja andmekaitsespetsialist Priit Piir. Et väga delikaatseid andmeid ei lekkinud, väitis ka Elite kliiniku omanik Andrei Sõritsa (vt kommentaar).

Andmekaitse inspektsiooni (AKI) peadirektor Pille Lehis ütles aga, et AKI-le teadaolevalt on andmelekkest puudutatud kokku ligi 40 tervishoiuteenuste osutajat ja muud ettevõtet, kes olid tellinud inimestele terviseuuringuid, näiteks isadus-, viljatus- ja muid erinevaid geeniuuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles