NÄDALA PERSOON Toomas Hendrik Ilves: Eesti on õnnestunud riik. Aga see hala, mis kogu aeg käib, ei luba meil olla rahul (111)

Ago Raudsepp
, toimetaja
Copy
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: Tairo Lutter

Pole lihtne intervjueerida kedagi, kes on olnud kümme aastat sinu riigi president ja kellel on tulemas 70 aasta juubel. See, et sul on kodus kolm raamatut tema kõnede, esseede ja intervjuudega, ei tee ülesannet kergemaks.

Oli imeilus jõulukuine talveilm ja mina vaatasin autoaknast välja. Roolis oli Postimehe fotograaf Tairo Lutter, kes teadis, kuhu on vaja sõita. Mul oli käes paberipakk küsimustega, mida oli selgelt liiga palju, ja ma ei teadnud, mida võtta, mida jätta. Minu kõige suurem mure oli, et kõige tähtsamad küsimused jäävad küsimata. Ei jäänud.

Kui püüame hetkeks unustada eksistentsiaalsed sõjad, mis on peale surutud Ukrainale ja Iisraelile – mõlemad on demokraatiad nagu meiegi –, tundub mulle, et lõppevat aastat võiks nimetada tehisaru aastaks. Ameerikas on IT-kogukond jagunenud optimistideks ja doomer'iteks – eesti keeles võiks vist öelda maailmalõpukuulutajateks.

Kommentaarid (111)
Copy
Tagasi üles