Ülikooli tõlgendus geenivaramust lubab seadusele vilistada (2)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Tartu Ülikooli kui avalik-õigusliku asutuse andmekogud peaksid olema riigi terava pilgu all, kuid ülikooli arvates ei olegi geenivaramu andmekogu. 
Tartu Ülikooli kui avalik-õigusliku asutuse andmekogud peaksid olema riigi terava pilgu all, kuid ülikooli arvates ei olegi geenivaramu andmekogu. Foto: Kristjan Teedema, Shutterstock/Kollaaž

Kuigi seaduse järgi peab andmekogul olema riigi heakskiit, tegutseb 200 000 inimese salajasi terviseandmeid sisaldav geenivaramu siiani ilma kooskõlastuseta, sest ei pea oma baasi üldsegi andmekoguks.

Kübermaailma ohtusid tuletas neljapäeval meelde üks Eesti kõige ulatuslikum andmelekke juhtum, kus kurjategija varastas geenitestimisega tegelenud Asper Biogene’ist kümne tuhande inimese isiku- ja terviseandmed. Sealhulgas oli nii isadusteste kui ka mitme haigla patsientide viljakusraviga seotud teavet. Loo ohvreid ähvardab väljapressimine ja võib minna ka lunaraha maksmiseks, sest teadagi soovitakse eraelu, nui neljaks, kaitsta, tihti ka ebamõistliku hinnaga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles