Eesti ja USA allkirjastasid Washingtonis lähiaastate kaitsekoostöö kokkuleppe (5)

Postimees
Copy
Kaitseministeeriumi kaitsepoliitika asekantsler Tuuli Duneton ja USA kaitseministeeriumi abikaitseminister rahvusvahelistes julgeolekuküsimustes Celeste Wallander.
Kaitseministeeriumi kaitsepoliitika asekantsler Tuuli Duneton ja USA kaitseministeeriumi abikaitseminister rahvusvahelistes julgeolekuküsimustes Celeste Wallander. Foto: Kaitseministeerium

Kaitseministeeriumi kaitsepoliitika asekantsler Tuuli Duneton ja USA kaitseministeeriumi abikaitseminister rahvusvahelistes julgeolekuküsimustes Celeste Wallander allkirjastasid Washingtonis Eesti-USA julgeolekukoostöö plaani aastateks 2024–2028.

«Eesti ja USA tugevate liitlassuhete kinnitusena uuendasime kaitsealase koostöö kokkulepet, mille keskmes on Ameerika Ühendriikide sõjaline kohalolek Eestis, panus Eesti diviisi arendamisse, küberkaitsealane koostöö ja Balti riikide võimearenduste ühishanked,» sõnas kaitsepoliitika asekantsler Tuuli Duneton.

Kokkulepe hõlmab lisaks koostööd ka õppustes, liitlaste üksuste vastuvõtmiseks vajaliku infrastruktuuri arendamises ja mitmetes muudes ühishuvi valdkondades.

«Kinnitasime leppes ka Ukraina toetamist kuni Ukraina suveräänsus ja territoriaalne terviklikkus on taastatud. Pidades silmas seda eesmärki jätkame Ameerika Ühendriikide kaitseministeeriumiga koostööd Ukraina relvajõudude koolitamisel, varustamisel, nõustamisel ja abistamisel,» lisas asekantsler Duneton.

Eesti ja Ameerika Ühendriikide koostöö tugevdab Eesti iseseisvat kaitset, Läänemere piirkonna kaitsehoiakut ja NATO liitlassuhteid.

Esimene kaitsekoostöölepe Eesti ja USA vahel sõlmiti 2019. aastal. Sarnase kahepoolse koostöö plaan allkirjastati USA ka Läti ja Leeduga.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles