Riigikogu võttis presidendi välja kuulutamata seaduse uuesti vastu (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Kuna president jättis maamaksuseaduse ja maksukorralduse seaduse muutmise välja kuulutamata, arutas täna riigikogu seda uuesti. Riigikogu võttis seaduse esmaspäeval muutmata kujul taas vastu. 

Eelnõu vastuvõtmise poolt hääletas 58 ja vastu 31 riigikogu liiget.

Presidendi välja kuulutamata jäetud maamaksuseaduse ja maksukorralduse seaduse muutmise seaduse võttis riigikogu vastu 22. novembril. Seadusega soovitakse maksumenetluse tõhustamiseks muuta dokumentide elektroonilise kättetoimetamise reegleid.

Seaduse järgi loetakse juriidiliste isikute puhul dokumendid edaspidi kättetoimetatuks viie tööpäeva möödumisel nende üleslaadimisest e-maksuametisse või nende edastamisest meilile. Praegu eeldab dokumentide kättetoimetatuks lugemine, et juriidiline isik kas avab dokumendid e-maksuametis või kinnitab e-kirjaga nende kättesaamist. Seadusega piiratakse ka füüsiliste isikute õigust saada dokumente paberkandjal. See õigus kaob, kui inimene on dokumendi juba elektrooniliselt kätte saanud. Muudatused on kavandatud jõustuma 1. jaanuaril.

Valitsus sidus eelnõu vastuvõtmise teise lugemise eel valitsuse usaldusküsimusega pärast seda, kui riigikogu liikmed esitasid eelnõule tähtajaks 200 muudatusettepanekut. President Alar Karis jättis seaduse 8. detsembril välja kuulutamata, leides, et seadus pole põhiseadusega kooskõlas, kuna see võeti vastu menetlusreegleid rikkudes. Presidendi sõnul annab põhiseadus valitsusele küll võimaluse siduda tema esitatud eelnõu usaldusküsimusega, kuid üksnes kitsendavatel eeldustel, mis praegusel juhul pole täidetud.

Seaduse uuesti arutamisel esinevad ettekandega põhiseaduskomisjoni ja rahanduskomisjoni esindaja, kellele riigikogu liikmed võivad esitada ühe suulise küsimuse. Seejärel avatakse läbirääkimised, kus saavad sõna võtta riigikogu liikmed ning komisjonide ja fraktsioonide esindajad. Pärast läbirääkimiste lõppu pannakse hääletusele seaduse muutmata kujul uuesti vastuvõtmine. Kui riigikogu ei võta seadust muutmata kujul uuesti vastu, jätkub selle menetlemine muudatusettepanekute esitamise ning seejärel teise ja kolmanda lugemisega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles