FOTOD JA VIDEO Islandi pealinnast lõunas hakkas purskama vulkaan (5)

Copy

Islandi pealinnast Reykjavíkist lõunas hakkas esmaspäeva õhtul purskama vulkaan.

Meteoroloogiainstituudi teatel toimus vulkaanipurse riigi edelaosas asuval Reykjanesi poolsaarel. «Reykjanesi poolsaarel on alanud vulkaanipurse. Seda on näha muu hulgas veebikaameratest,» seisis teadaandes. Purskele eelnes terve seeria väiksemaid maavärinaid.

«Laava voolab lõhest maapinnale kiirusega umbes 100–200 kuupmeetrit sekundis, mis on kordades suurem kogus võrreldes poolsaarel viimastel aastatel toimunud pursetega,» täpsustas meteoroloogiainstituut. Keskööl kohaliku aja järgi hinnati lõhe pikkuseks umbes neli kilomeetrit.

Geofüüsik Björn Oddson ütles pärast tsiviilkaitserühma varahommikust kohtumist, et pärast piirivalve helikopteriga sündmuskoha lähistel sõitmist võib väita, et laava ei voola Grindavíki suunas.

«Mida me nägime, oli neli kilomeetrit pikk lõhe, mis asub täpselt vanade kraatrite kohal. See on purske jaoks parimas kohas,» märkis Oddson riigi ringhäälingule RUV. Küll aga tuleb tema sõnul olla tähelepanelik lõhe laienemise suhtes lõunasse. 

Soome meteoroloogiainstituudi seismoloog Kristin Jonsdottir ütles Islandi rahvusringhäälingu raadiojaamale RUV, et purske kestust on raske hinnata. «Intensiivsuse ja suuruse põhjal on tõenäoline, et see kestab kauem kui kolm nädalat,» ütles teadlane. Jonsdottiri sõnul on pursked tavaliselt kõige tugevamad algfaasis.

Grindaviki linnapea Fannar Jonassoni sõnul ei tulnud purske asukoht üllatusena. «Teadlaste sõnul oli see koht purske jaoks kõige tõenäolisem. Ajastus oli üllatav, sest asjad olid juba rahunema hakanud,» ütles Jonasson rahvusringhäälingule.

Kohaliku politseijuhi Ulfar Ludvikssoni sõnul on kindel, et Grindavikis ega purskekoha vahetus läheduses asuvas Svartsengi elektrijaamas inimesi purske alguse ajal ei viibinud.

Island on nädalaid olnud kõrgendatud valmisolekus võimaliku purske suhtes pärast edelapoolsaarel toimunud intensiivset seismilist aktiivsust. Lähedalasuv Grindaviki linn evakueeriti võimaliku purske kartuses juba novembri alguses. Sündmuskoht asub Reykjavikist mõnikümmend kilomeetrit lõuna pool.

Välisministeeriumi reisihoiatus

Seoses vulkaanipurskega Grindaviki linnast põhja pool, soovitab välisministeerium enne reisi jälgida olukorda Reykjanesi piirkonnas veebilehel https://safetravel.is/. Reisi planeerides soovitame külastada ka veebilehte Reisi Targalt https://reisitargalt.vm.ee/riigid/island/ , kus on mitmeid kasulikke linke ja info konsulaarabi saamise kohta.

Ühtlasi soovitab välisministeerium alati oma reisi registreerida Reisi Targalt portaalis https://reisitargalt.vm.ee/registreeri-reis/ Lühiajalise välisriigis viibimise registreerimise eesmärk on tagada konsulaarkaitse ja -abi Eesti kodanikule või välismaalase passi omanikule, kes viibib välisriigis turistina või töölähetuses.

Eestil puudub Islandil välisesindus. Konsulaarabi saab Eesti saatkonnast Oslos, Eesti aukonsulilt Reykjavíkis või lähimast Euroopa Liidu liikmesriigi esindusest. Vajadusel on võimalik abi saamiseks pöörduda välisministeeriumi poole numbril +372 5301 9999.

19. detsembri seisuga ei ole Reisi Targalt portaalis oma lühiajalist viibimist Islandil registreerinud ükski Eesti kodanik.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles