Vanglatesse tuleb uus keelatud esemete avastamise tehnoloogia

BNS
Copy
Rait Kuuse
Rait Kuuse Foto: Andri Küüts

Riigikantselei innovatsioonimeetme projektikonkursi hanke võitja GScan hakkab vanglates arendama uudset ja paljulubavat tehnoloogiat keelatud esemete ja ainete leidmiseks.

«Meie tänased vanglad on kaasaegsed ja turvalised, kuid keskkond meie ümber muutub kiiresti. Turvalisuse hoidmiseks ja arenguks peame kasutama ära kõik võimalused ning olema avatud uutele tehnoloogilistele lahendustele. Tehnoloogiline innovatsioon aitab edaspidi hoida põhitähelepanu õigusrikkujate taasühiskonnastamisel,» ütles vanglateenistuse juht Rait Kuuse.

Praegu kasutatakse keelatu tuvastamiseks läbiotsimisi, narkoteste, narkokoeri, röntgenseadmeid, kehaskännereid, aga olemasolevad lahendused vajavad tõhustamist. Turvalisuse tagamine on väga töömahukas ning erinevatel seadmetel on oma piirangud, mistõttu endiselt satub vanglasse nii keelatud esemeid kui aineid.

Ettevõtte GScan juhatuse esimees Marek Helm sõnas, et GScani tehnoloogia muudab turvakontrolli lähiaastatel tõhusamaks. «Unikaalne looduslikku kiirgust kasutav tehnoloogia võimaldab ohutult tuvastada skaneeritavate objektide keemilist koostist. Suudame automaatselt läbivalgustatud objektis, olgu selleks konteiner või muu saadetis, tuvastada, kas tegemist on narkootikumide, lõhkeainete või muude keelatud või ohtlike ainetega. Meile on väga oluline oma esimesi seadmeid testida just Eestis. Koos spetsialistidega vanglateenistusest saame vajalikku sisendit ja tagasisidet lõpparenduste planeerimiseks ja teostamiseks. Selline avaliku ja erasektori koostöö aitab tõsta Eesti ekspordipotentsiaali, andes väärika referentsi ning vajaliku koduseinte toetuse,» lisas Helm.

Kosmosekiirgusel põhinev tehnoloogia on inimesele ohutu ja tõhus koostööpartner koera ninale, muutes pea olematuks ka inimfaktorist tuleneva eksimuse vead. Innovatsiooniprojekt loob võimaluse läbi katsetuste vanglas testida tehnoloogia toimivust, et tulevik oleks veelgi turvalisem.

Eduka projekti korral on lahendused kasutatavad ka muudes valdkondades, nagu postiteenus, lennujaama turvakontrollid ja piiriülesed kontrollid.

Projekt viiakse ellu koostöös riigikantseleiga ja projektirahastus tuleb riigikantselei innovatsioonimeetmest. Projekti maksumus on 1,15 miljonit eurot ja kestus 12 kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles