Uurimine lõppenud: reservväelane sai õppusel kuulitabamuse halva juhuse tõttu

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Kaitseväelased õppusel Kevadtorm.
Kaitseväelased õppusel Kevadtorm. Foto: ROBERT MARKUS LIIV

Selle aasta maikuus toimus õppuse Kevadtorm lahinglaskmistel vahejuhtum, mille käigus sai reservväelane kuulitabamuse. Sõjaväepolitsei algatas juhtumi uurimiseks distsiplinaarjuurdluse, mis on tänaseks lõppenud.

«Lahinglaskmistel osalejate ohutuse tagamine on kaitseväe jaoks alati kõige kõrgem prioriteet. Konkreetsesse juhtumisse ja selle suhtes tehtud distsiplinaarjuurdluse järeldustesse suhtume täie tõsidusega. See on tõsiste tagajärgedega õppetund, millega peame tulevikus lahinglaskmiste korraldamisel arvestama ning meie eesmärk on, et taolisi olukordasid enam kunagi ei tekiks,» ütles kaitseväe juhataja kindral Martin Herem pressiteate vahendusel.

26. mail kaitseväe keskpolügoonil toimunud lahinglaskmistel tekkis olukord, kus maastikul tegutsenud kattegrupp jäi laskeharjutuse käigus nendega samal laskeväljal koos tegutsenud ründegrupi laskesektorisse, mille tagajärjel sai 12. jalaväepataljoni reservväelane kuulitabamuse.

Sõjaväepolitsei hinnangul tekkis reservväelasega juhtunud intsident erinevate halbade kokkusattumiste koondina.

Pressiteates kinnitati, et lahinglaskmistel osalenud üksustele tehtu nõuetekohane ohutustehniline instruktaaž. «Ohutuse tagamiseks olid maastikul laskeharjutust sooritavatele üksustele tulepiiranguteks määratud ka visuaalsed orientiirid. Kuid tulenevalt maastiku ja laskeharjutuse eripäradest, kus laskmine toimus kinnisel maastikul ja liikumisega ning sõdurid vahetasid tulepositsioone ja –suundi, tekkis sellest hoolimata ohtlik olukord. Vea avastamisel peatasid läbiviijad harjutuse kohe.»

Kaitseväe peastaabi väljaõppeosakond on saanud ülesandeks korraldada lahinglaskmistel toimunud vahejuhtumi kohta igakülgne analüüs, et selgitada välja, kas praegu kehtivad kõrgendatud väljaõpperiskiga tegevuste korraldamist reguleerivad õigusaktid on piisavad, et tagada osalejate maksimaalne ohutus.

Samuti on peastaabi väljaõppejaoskonnale antud ülesanne täiendada ohutustehnilisi eeskirju, võttes arvesse sõjaväepolitsei distsiplinaarjuurdluse tulemusi.

Kaitseväe peastaap vahendas sedagi, et eelkõige seisnevad sõjaväepolitsei esitatud ettepanekud kõrgendatud riskitasemega laskeharjutuste planeerimise ja elluviimise kontrolli tugevdamises, osalevatele üksustele kasutatava maastiku põhjalikumas tutvustamises, täiendava treeningu korraldamises ning laskeharjutuse planeerijate ja läbiviijate ülesannete ja rollide täpsustamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles