Zelenskõi nõuab kaitseametnikelt selgemat mobilisatsiooniplaani

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi põrgatas mobilisatsioonimõtte kaitseametnikele tagasi.

 
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi põrgatas mobilisatsioonimõtte kaitseametnikele tagasi.  Foto: Ukraina presidendikantselei/ZUMA/SCANPIX

Ebaedu sõjarindel sunnib nii Ukraina sõjaväelist kui ka poliitilist ladvikut mõtlema uue mobilisatsioonikorralduse peale, mis aitaks seniseid üksusi värskemate jõudude vastu välja vahetada. Sõjaväe juhtkonna esialgne ettepanek mobiliseerida kuni 500 000 inimest vajab presidendi sõnul kaalumist.

Esialgse plaani järgi pakkus Ukraina relvajõudude ülemjuhataja Valeri Zalužnõi koos kõrgete kaitseametnikega valitsusele välja mobiliseerida 450 000 – 500 000 inimest. Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi väljendas üleeile pressikonverentsil aga esitatud plaanide suhtes kahtlust. Ta möönis, et küsis sõjaväe juhtkonnalt enne mõtte toetamist rohkem argumente.

«See on väga tõsine arv. Mul on vaja täpselt teada: mis saab Ukraina miljonilisest, minu arvates väga tugevast armeest, mis saab nendest, kes on kaks aastat meie riiki kaitsnud? Meil on rotatsiooni ja puhkusega seotud küsimused. See peaks olema terviklik plaan,» märkis riigipea, kelle sõnul läheks mobilisatsiooniotsuse vastuvõtmine riigile maksma 500 miljardit grivnat ehk 12,2 miljardit eurot. President palus peaminister Denõs Šmõhalil ja rahandusminister Serhi Martšenkol leida võimalikke kohti eelarves mobilisatsioonikulude katteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles