Seakatku kulude põllumeestele hüvitamine põrgatati ministeeriumisse tagasi (1)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Foto: Ülla Tamm/Valgamaalane

Selleks, et hüvitada põllumeestele ohtliku loomataudi sigade Aafrika katku tõrjeabinõude ja taudikollete likvideerimise kulud, taotles regionaal- ja põllumajandusministeerium valitsuse reservist 1,2 miljonit eurot. Veel ei saadud seda.

Tänavu juulis kinnitas põllumajandus- ja toiduamet sigade Aafrika katku puhangud Põlvamaal asuvas Rakvere Farmid AS-is ja Võrumaal, Rõuge vallas asuvas Siberi talus. Põlvamaal hukati üle 9000 looma, Rõuge vallas 116.

Loomapidajatele hüvitab riik katku tõttu hukkunud ja hukatud sigade väärtuse ning taudipunkti likvideerimisel hävitatud saastunud sööda ja muu materjali väärtuse.

Nüüd on vaid küsimus, kas vajaminevad 1,2 miljonit eurot makstakse regionaalministeeriumi vahenditest või valitsuse reservist. Valitsuse istungi tänases päevakorras oli punkt, et selleks raha eraldada valitsuse reservist, kuid istungi eel võeti see päevakorrast maha.

Minister Madis Kallas (SDE) vestles sel teemal täna rahandusminister Mart Võrklaevaga (RE). «Tema palve oli veelkord vaadata üle regionaal- ja põllumajandusministeeriumi valitsemisala rahalised vahendid, et leida sealt kate seakatku kahjude hüvitamiseks. Kuigi soov tuli viimasel hetkel, vaatame tekkinud olukorrale koos rahandusministeeriumiga otsa – loodame konsensuse leida lähinädalatel, pärast seda saab eraldise suunata juba põllumajandus- ja toiduametisse,» ütles Kallas Postimehele.

Ta tõdes, et hetkel on keeruline näha seda rida, kust regionaalministeerium oma valitsemisalast võiks 1,2 miljonit eurot selleks tarbeks leida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles