Tallinnas vähenevad ametiasutuste parkimissoodustused

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Moskva õigeusukiriku parkimissoodustused Tallinna vanalinnas.
Moskva õigeusukiriku parkimissoodustused Tallinna vanalinnas. Foto: Taavi Sepp

Tallinn vähendab uuest aastast erinevatele linna- ja riigiasutustele ning teistele omavalitsustele soodustingimustel antavate parkimislubade arvu ning kitsendab parkimistsoone, kus need kehtivad.

Võrreldes 2023. aastaga väheneb ametiasutustele antavate maksusoodustusega parkimislubade arv järgmisel aastal 52 võrra.

Tallinna transpordiameti juht Indrek Gailan rõhutas, et muudatus ei puuduta kohalikke elanikke, vaid peamiselt erinevaid linna- ja riigiasutusi. «Soovime vähendada autode arvu kesklinnas ning suunata inimesi kasutama säästvaid liikumisviise. Seetõttu ajakohastame lähtuvalt arengustrateegiast «Tallinn 2035» ja hiljuti vastu võetud liikuvuskavas seatud eesmärkidest järk-järgult parkimispoliitikat. Sel suvel vähendasime ka diplomaatiliste esinduste sõidukite tasuta parkimist Tallinna avalikel parkimiskohtadel,» rääkis Gailan.

Senine põhimõte võimaldas asutustel taotleda piiratud hulga maksusoodustustega parkimislubasid erinevate töökohustuste täitmiseks. Tallinna linnavalitsuse parkimise sooduslubade väljastamise komisjon otsustas Tallinna arengustrateegias toodud eesmärkidest ning linnavolikogu revisjonikomisjoni seisukohtadest lähtuvalt vähendada alates 2024. aastast tervikuna maksusoodustuste arvu ning piirata parkimistsoone, kus soodustused kehtivad. Linnaasutustele väljastatud parkimissoodustuste puhul lähtutakse sellest, et need peavad olema seotud ametiülesannete täitmisega.

Riigiasutustele ja teistele omavalitsustele (Tartu ja Pärnu linnavalitsus) parkimistasu maksusoodustust enam ei anta. Tallinna linnaasutuste osas lähtuti aga põhimõttest, et maksusoodustusega parkimislubade arv ei tohi järgmisel aastal ületada käesoleva aasta maksusoodustuste arvu. Seejuures vaadati üle parkimistsoonid ning paljudel juhtudel vähendatakse soodustingimustel parkimist Tallinna vanalinnas. Samuti ei kehti edaspidi maksusoodustusega parkimisluba Pirita tasulises parkimistsoonis (välja arvatud Pirita linnaosa valitsusel).

Vapi- ja teenetemärkide kavaleridel, endistel linnapeadel ja volikogu esimeestel ning usuorganisatsioonidel ja paraolümpiakomiteel säilib parkimissoodustus arvestades senist praktikat (välja arvatud Pirita tsoonis).

Parkimise sooduslubade väljastamise komisjon otsustas 2024. aastaks anda kokku 329 parkimistasu maksusoodustust 28 Tallinna linna asutusele ja endistele linnapeadele, linnavolikogu esimeestele ning vapi- ja teenetemärgi kavaleridele. Võrreldes 2023. aastaga väheneb maksusoodustusega parkimislubade arv järgmisel aastal 52 võrra. Järgmisel aastal plaanitakse jätkata parkimissoodustuste otstarbekuse analüüsiga ja nende arvu veelgi vähendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles