FOTO Ameeriklased näitasid keskpolügoonil HIMARSi võimekust (3)

Postimees
Copy
HIMARS andis keskpolügoonil tuld.
HIMARS andis keskpolügoonil tuld. Foto: Robert Markus Liiv, Martin Pedaja

22. detsembril toimus kaitseväe keskpolügoonil laskeharjutus, kus USA suurtükiväelased demonstreerisid HIMARS mitmikraketiheitja võimekust.

27. suurtükiväe rügemendi 3. pataljoni Charlie patarei ülema kapten Rachelle A. Stewarti sõnul oli harjutus edukas ja efektiivne. «Meil õnnestus harjutuse käigus lasta kokku 11 raketti, mis kõik tabasid sihtmärke. Kogu harjutuse läbiviimine võttis aega vaid ühe tunni, mis näitab meie meeskonna kõrget professionaalsust ja süsteemi efektiivsust,» ütles kapten Stewart. «Suurimad õppetunnid, mida meie sõdurid on Eestis töötades kogenud, on seotud sõidukite opereerimisega lumistes ja piiratud maastikutingimustes tiheda metsastuse tõttu.»

HIMARSi laskeharjutus 22. detsembril keskpolügoonil.

Kaitseväe peastaap

Laskmistel kasutati lühendatud laskekaugusega õpperakette, mis on disainitud sarnaselt lahingmoonale, kuid on ohutumad ja lühema lennukaugusega. Õpperaketid võimaldavad HIMARSi (High Mobility Artillery Rocket System) operaatoritel harjutada raketisüsteemi kasutamist, sihtimisprotseduure ja laskmist reaalsele lahingolukorrale võimalikult lähedastes tingimustes.

USA liitlasüksused teenivad Eestis osana pikemast rotatsioonide seeriast, mis tagab USA vägede järjepideva kohaloleku Balti riikides. See on osa NATO idatiiva tugevdamise tegevustest, mille USA president Joe Biden kuulutas välja eelmise aasta juunis NATO Madridi tippkohtumisel.

Eesti sõlmis 2022. aasta detsembris lepingu Ameerika Ühendriikidega, et hankida kuus mitmikraketiheitja süsteemi HIMARS. Seda peetakse maailma kaasaegseimaks pikamaa kaudtule süsteemiks, mille kasutuselevõtt suurendab oluliselt kaitseväe võimekusi, suurendades laskeulatust ja tulejõudu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles