Sel aastal pandi Tallinnas 13 uut kohanime

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Saarega järv Harku metsas nimetati ametlikult Rõngasjärveks.
Saarega järv Harku metsas nimetati ametlikult Rõngasjärveks. Foto: Eero Vabamägi

Tänavu said Tallinnas uued nimed 11 tänavat, järv ja sadam.

Uute kohanimede valikul eelistas nimekomisjon väljakujunenud praktika järgi vanu aja- ja kultuurilooliselt tähtsaid nimesid.

Abilinnapea Madle Lippus selgitas, et Tallinna linnavalitsuse juures tegutseva alalise nimekomisjoni ülesanne on pealinna kohanimede valiku korraldamine vastavalt Tallinna kohanimede määramise korrale. «See on korraga privileeg ja vastutus, sest sobivad kohanimed rikastavad linna kultuurilist ja ajaloolist pärandit,» ütles Lippus.

Uute nimede määramisel on olulisemateks lähtenimedeks endiste talu- või mõisakohtade nimed. Nende alusel said sel aastal nime Kangrupere, Kristjani ja Vikimõisa tänav. Looduslike objektide, näiteks taimede või geoloogiliste asupaikade järgi valitud kohanimed on Raunjala ja Salaoja tänavad Mustamäel.

Mitmetes piirkondades on levinud temaatilised kohanimed. Nii said laevandusega seotud nime sadama piirkonda jäävad Läänemuuli ja Paali tänav, põllutöödega seotud Kõpla ja Kärbise tänav Haaberstis ning puidu temaatikat kandev Virna tänav Nõmmel.

Lisaks on nime määramisel kasutusel rahvapäraste, juba elanike hulgas käibel olevate nimede omistamine. Nõmmel Harku metsas asuv nimetu veekogu sai nimeks Rõngasjärv. Samamoodi anti sadama nimena ametlikult kohanimi Kalevi Jahtklubi sadamale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles