Keskkonnainspektsioon lubab kaablivarguste probleemiga tegeleda

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnainspektsioon
Keskkonnainspektsioon Foto: Toomas Huik

Mobiilioperaatorid EMT, Elisa ja Tele2 väitel on kaablivarguste arv talvekuudel hüppeliselt tõusnud. Metallikokkustjate järelevalvega tegelev keskkonnainspektsioon lubab probleemi politseiga arutada.

Kui eelmisel aastal tegi Tele2 seoses kaablivargustega politseile 7 avaldust, siis tänavu juba 10. Kui Elisa kaableid varastati aastatel 2009 ja 2010 kahel korral aastas, siis mullu sooritati 15 kaablivargust ja selle aasta kolme kuu jooksul on neid olnud juba 20.

EMTst kinnitati, et läbi aastate on toimunud vaid mõni üksik kaablivargus, kuid selle aasta algusest on toimunud EMT tugijaamadest juba kümme kaablivargust. See on ettevõtetele suur kahju ning tähendab klientidele mõneks ajaks levita jäämist.

Seetõttu paluvad mobiilsideoperaatorid, et tõhustataks kontrolli metallikokkuostjate üle. Kui väärteomenetluse pädevus on antud ka politseile, siis järelevalvet kokkuostjate üle teostavad keskkonnainspektsioon ja kohalikud omavalitsused.

«Keskkonnainspektsioon on kontrollinud metallikokkuostupunkte vastavalt tööplaanile ja kontrollinud ka meile laekunud kaebusi,» rääkis keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul. «Oleme käinud koos MUPOga näiteks Tallinnas metalli kokkuostmise kohti vaatamas.»

Ta lisas, et paar aastat tagasi oli keskkonnainspektsioonil ning maksu- ja tolliametil ühine töögrupp, mis selgitas välja mitu kahtlast metalli kokkuostukohta, mida ka kontrolliti.

«Seega võib öelda, et koostöö on andnud tulemusi,» märkis Tuul. «Nüüd, kus kaablivargused ja kokkuost on sideoperaatorite poolt päevakorda tõstetud, arutame seda probleemi koos politseiga. Võimalik on näiteks ühiste kontrollikampaaniate korraldamine.»

Tuul lisas, et rääkides seadusandlusest, siis kehtivate nõuete kohaselt tuleb metalliost registreerida ja välistatud on sularahas arveldamine, mis peaks tagama hilisema kontrolli võimaluse.

«Aga eks nii nagu muudelgi aladel, leidub neid, kes püüavad seaduse täitmisest kõrvale hiilida,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles