Tõnismäe riigigümnaasiumi detailplaneering sai valmis

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Tõnismäe riigigümnaasiumi õppehoone rahvusvahelise arhitektuurivõistluse võitnud Arhitekt11/Lunden Architecture ideekavand «Stack».
Tõnismäe riigigümnaasiumi õppehoone rahvusvahelise arhitektuurivõistluse võitnud Arhitekt11/Lunden Architecture ideekavand «Stack». Foto: Tallinna linnavalitsus

Tallinna linnavalitsus kehtestas eelmisel nädalal detailplaneeringu, mille üks lahendusvariantidest võimaldab rajada Tõnismäele riigigümnaasiumi uue hoone.

Kesklinnas asuva Endla tn 13, Lõkke tn 3a ja Lõkke tn 5 kinnistu detailplaneeringu koostas ConArte OÜ.

Abilinnapea Madle Lippus selgitas, et kehtestatud planeeringus on kolm erinevat lahendusvarianti. «Esimene variant võimaldab rajada Tallinna kesklinnas Endla tänavale uue maja riigigümnaasiumile. Kui mingil põhjusel otsustatakse loobuda kaasaegse koolihoone ehitamisest antud asukohas, lubab detailplaneering kinnistutele ehitada elu-, äri ja büroohooneid,» täpsustas Lippus.

Planeeringu esimene variant näeb ette ühiskondlike ehitiste ja transpordimaa sihtotstarbega krundi moodustamist, kus on ehitusõigus kuni 5 maapealse ja 1-maa-aluse korrusega koolihoone (riigigümnaasiumi) ehitamiseks. Teine ja kolmas variant annavad ehitusõiguse erinevas osakaalus elamu- või ärimaa sihtotstarbega kruntide moodustamiseks ning võimaldavad ehitada kuni 7 maapealse ja 2 maa-aluse korrusega hooned.

Kõigi kolme variandi puhul toimus eelnevalt arhitektuurivõistlus. Riigigümnaasiumi lahendus lähtub koostöös haridus- ja teadusministeeriumi, Tallinna linnavalitsuse ning Eesti Arhitektide Liiduga 2020. aastal läbi viidud rahvusvahelise arhitektuurivõistluse «Tallinna Tõnismäe riigigümnaasiumi õppehoone rajamiseks« tulemustest.

Hoonete maksimaalse kõrguse määramisel analüüsiti planeeringuala lähedale jäävate Endla tänava hoonete kõrgust. Eesmärk oli kujundada Endla tänava lõunaküljele ühtlasena mõjuv tänavasein. Hoone sobiva kõrguse määramisel arvestati Endla tänava reljeefi ja maapinna tõusu Tõnismäe suunas ning rahvusraamatukogu hoone mõju linnaruumis.

Kinnistule juurdepääs on ette nähtud Lõkke tänavalt. Kõigis kolmes variandis on planeeritud ala ulatuses kavandatud Endla tänava äärse kõnnitee laiendamine.

Parkimislahendus järgib Tallinnas kehtivaid parkimiskohtade arvu norme ja on kõigis variantides lahendatud maa-alustel korrustel, jalgrataste parkla on ette nähtud sisehoovi, hoonesse ja samuti maa-alustele korrustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles