NÄDALA RETSEPTID Aastavahetuseks mullid, pidulik ahjulõhe ja hõrk pokaalikook

Britt Rosen
Copy
Lõhe Elisabethi moodi, Ernest Remy šampanjamaja pereretsept. FOTO: Britt Paju
Lõhe Elisabethi moodi, Ernest Remy šampanjamaja pereretsept. FOTO: Britt Paju Foto: Britt Paju

Kirglik šampanjakultuuri edendaja Kristel Voltenberg on aastaid eelistanud pühadelaual kala ja kalaroogi. Pole ka üldse patt sobitada soolapekki ja musta leiba küpsema šampanjaga. Need moodustavad suurepärase koosluse, ütleb ta.

«Šampanjaga olen ma rõõmus,» kõlab Kristel Voltenbergi värskelt ilmunud šampanjale ja toidule pühendatud raamatu pealkiri. Sommeljee ja Mulligalerii perenaine jagab seal oma kirge elu, šampanja ja toidu vastu, pakkudes šampanjast aabitsateadmisi, praktilist tarkust ja ajaloolist tagasivaadet algajale šampanjahuvilisele ning isiklikke tähelepanekuid kihisevast-sillerdavast vahuveinide kuningast kogenud kolleegile. Selles põimuvad isuäratavaks kokteiliks mälestused ringreisidest šampanjamaale ja sõnastik šampanjaterminites ekslejaile.

Toiduentusiastide naudinguks jagab autor tummises raamatus ka soovitusi šampanja ja toidu sobitamiseks ühes roogade retseptidega. Šampanja ja veisemaksatrühvlid? Miks mitte! Kiire seenepasta? Loomulikult! Lisaks kirjeldab autor põnevaid põikeid šampanjamajadesse ja nende köökidesse, mille pererahvas jagas talle lahkelt oma pereretseptide klassikat. Sealt võib muu hulgas leida Diebolt-Vallois’ maja oivalise seentega šampanjakana ja imelihtsa vaarikatega šampanjakoogi, mille tainasse segatakse nende sädelevat rosé’d.

Väikesest Ernest Remy peremajast pärineb aga juuresolev lõhe Elisabethi moodi – kooreses, juustuses ja šampanjases rüüs punane ahjukala passib peolauale ideaalselt. «Imeline! Lihtne valmistada, kuid mõjub nagu restoran sinu kodus,» kiidab Voltenberg Remyde vana suguvõsarooga

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles