NÄDALA MULLIJOOK Crémant on tõusev trend

Britt Rosen
Copy
Valik Kristjan Markii soovitatud silmapaistvaid
Crémante, mis kogusid aasta veini konkursil kõrgeid hindeid.
FOTO: ESA
Valik Kristjan Markii soovitatud silmapaistvaid Crémante, mis kogusid aasta veini konkursil kõrgeid hindeid. FOTO: ESA Foto: ESA

Pokaali lustlikult kihiseva vahuveiniga on ilus ära saata vana aasta ja tervitada uut. Sommeljee Kristjan Markii ärgitab avastama Crémanti, tõusvat trendi vahuveinide seas.

Kellele maitseb aastavahetusel eestimaine mullivein, kes hindab üle kõige šampanjat. Üks peab itaallaste Proseccost, teine hispaanlaste Cavast, kolmas sakslaste Sektist. «Proovige vahelduseks Crémanti, see on tõusev trend,» ärgitab Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president ja sommeljee Kristjan Markii.

Olgugi et Crémanti valmistatakse eri maades ja stiilides ning erinevad ka viinamarjasordid ja veinimeistrite käekirjad, pakub vahuvein enamasti mõistlikku hinna ja kvaliteedi suhet. «Tõika kinnitab selle vahuveini müüginumbrite tõus,» nendib sommeljee ja lisab, et hea Crémant võib olla isegi parem kui mõni keskpärane šampanja.

Sommeljee märgib, et Crémanti suur võlu peitub selle paindlikkuses ja väheses pretensioonikuses. Tänu sellele sobib vahuvein suure osa kergemate klassikaliste peoroogadega, jättes need varjutamata. Olgu või külmlauaga, kus leidub näiteks pidulikke saiasuupisteid graavilõhe ja kalamarjaga. Kuigi veiniprofid nii ei toimiks, võib kodustes oludes teha möönduse ja pruukida üht meelepärast Crémanti nii snäki, kala kui ka heledama liha kaaslaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles