Looduses tuleb pööraste isendite aasta

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
Nädala karikatuur "Head algavat draakoniaastat!"
Nädala karikatuur "Head algavat draakoniaastat!" Foto: Priit Koppel

Kes ja mis on valitud aasta linnuks, loomaks või muuks 2024. aasta tegijaks looduses, selle järgi vaadates on tulemas pööraste, kurjakuulutavate ja värvikate tegelaste aasta.

Aasta lind kägu (Cuculus canorus) on tuntud oma veidra puuk-eluviisi tõttu: ei ehita ise pesa, muneb teiste lindude, tavaliselt väikeste värvuliste pessa umbes 20 muna. Hetkel, mil pesaomanikud on eemale lennanud, poetab ta igasse pessa ühe muna.

Täitmatu käopoeg võõras pesas.
Täitmatu käopoeg võõras pesas. Foto: Picasa 2.0/Wikimedia commons

Veider lind vallutas juba vanarahva jutud. Rahvapärimuse andmebaasis Folklore.ee on kägu tähtsuselt lind number üks varese ja pääsukese ees. Kägu on rahvapärimises fataalne surmakuulutaja ja ärapetja. Juba see, kui kägu tuleb kukkuma koduaeda, on halb enne. 

«Esimene kägu kukub aastaid ja hommikune kägu on hoolekägu ja lõuna on leinakägu ja õhtul on õnnekägu.» 

Kuna kägu on pigem kuulda, kui näha, on temast häid pilte vähe. Sestap alustab käo aasta linnuks valinud Eesti ornitoloogiaühing käofotode kogumist, et oleks piisavalt ülesvõtteid aasta linnu kodulehe ja muude materjalide illustreerimiseks: eoy.ee/fotoannetus.

Käo aasta uudiseid ja tegevusi saab alates jaanuarist jälgida aasta linnu kodulehel ja Eesti Ornitoloogiaühingu Facebooki lehel.

Isegi sammal on pöörane ja kiuslik

Samblasõbrad valisid detsembri algul aasta samblaks 25 poolthäälega 56st hariliku helviku (Marchantia polymorpha), löögile ei pääsenud ei kohev udesammal ega harilik skorpionsammal.

Lisaks kärtsule väljanägemisele on see sammal nuhtluseks aiapidajatele, kes kirudes ja vandudes helvikut varjulistest aianurkadet ja kasvuhoonetest üritavad tõrjuda. Kuna tegu on väga eduka levijaga, siis ei taha see õnnestuda.

Aasta sammal 2024 harilik helvik.
Aasta sammal 2024 harilik helvik. Foto: Edgar Karofeld

Eesti Mullateaduse Seltsi ja Eesti Maaülikooli koostöös valitud aasta muld 2024 - leostunud gleimuld – on veider siiski vaid nime poolest. Sisult on tegu Eesti ühe viljakama mullaga, mida leidub enim Kesk-Eestis.

Eesti Orhideekaitse Klubi valis 2024. aasta orhideeks värvika vööthuul-sõrmkäpa (Dactylorhiza fuchsii).Vööthuul-sõrmkäpale on iseloomulikud pealtpoolt täpilised, altpoolt hõbedase tooniga lehed. Kuna tegu on ühe levinuma orhideelisega, siis suvel võib see kärts kaunitar looduses jalutajale nii mõnelgi pool silma jääda.

Aasta kala tõotab siiski tulla traditsiooniline

Ainult aasta kala valimisel tõotab tulla traditsiooniliselt väärikas võitja. Kas selleks saab kilu, angerjas, koha või pöörase kandidaadina ümarmudil, selgub rahvahääletusel aasta lõpuks. 31. detsembri lõuna seisuga juhtis Facebookis peetaval hääletusel ülekaalukalt koha üle 200 häälega, ümarmudilale polnud antud ühtegi toetushäält.

Loom pole ka veel välja kuulutatud

Aasta loom kuulutatakse välja jaanuaris, kui 2023. aasta loom, saladuslik lendorav teatepulga üle annab. Hiina kalendri järgi algab 10. veebruaril rohelise puudraakoni aasta ehk aastat juhib samuti pöörane, kärts, lõhkuv ohtlik mütoloogiline tegelane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles