Saaremaa lähedal jäi tugeva tuule ja rüsijää tõttu kinni kaks kaubalaeva (1)

Postimees
Copy
Saaremaa lähedal jäi rüsijäässe kinni kaks kaubalaeva. Pildil olev laev pole juhtunuga seotud.
Saaremaa lähedal jäi rüsijäässe kinni kaks kaubalaeva. Pildil olev laev pole juhtunuga seotud. Foto: Küllike Rooväli

Suure tuule ja rüsijää tõttu jäi kolmapäeva öösel Saaremaa lähistel kinni kaks kaubalaeva, ohtu laevameeskondadele ega keskkonnareostusele ei ole.

Kolmapäeva öösel tuli teade Väinamerest läbisõidul olnud kaubalaevalt Friendland, et laev ei pääse Muhu saare kirderannikul omal jõul edasi liikuma, kuna tugev idatuul oli laevatee ummistanud rüsijääga. Kell 15.00 suundus Virtsust laevale teed tegema parvlaev Tõll, kes peaks sündmuspaigale jõudma orienteeruvalt kell 16.30.

Idatuul kiirusega 12–14m/s ja triivjää lükkasid teisipäeva hilisõhtul kursilt ka Saaremaalt Roomassaare sadamast väljunud kaubalaeva Bugoe, kes teatas kursilt kaldumisest ja kanali serva kinnijäämisest kl 22.35.

Laeva püüti puksiiri ja lootsikaatri kaasabil sadamasse tagasi suunata, kuid tugeva tuule ja madala veetaseme tõttu see ebaõnnestus. Laev transporditakse Roomassaare sadamasse tagasi eelduste kohaselt reedel, kui tuul suunda muudab ja merevee tase kanalis taas tõuseb.

Oht mõlemal laeval nii laevameeskonnale kui ka võimalikule keskkonnareostusele puudub.

Riigilaevastik, transpordiamet, AS Saarte Liinid ja TS Laevad koostöös laevakaptenitega tegelevad olukorra jälgimise ja lahendamisega.

Tulenevalt rasketest jääoludest on riigilaevastik peatanud Väinamerd läbiva transiitliikluse lootsimise kuni edasiste teadaanneteni. Sõltuvalt ilmastiku- ja jääoludest võivad esineda lootsiteenuse osutamise häired ka Väinamere piirkonna sadamaid külastavatele laevadele.

Kaubalaev Friendland sõidab Läti lipu all ja oli transiidil Väinameres suunal Läti-Soome. Laeva ehitusaasta on 2002, suurus 104x15m. Laeval on kõrgeim jääklass A1 ja laeva võimsus on 2900kW.

Kaubalaev Bugoe sõidab Portugali lipu all ja oli teel Roomassaare sadamast Stockholmi. Laeva suurus on 106x15m, laev on ehitatud aastal 2008.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles