Frederik X: kutsuge mind Hamletiks!

Betty Ester-Väljaots
Copy
Taani tulevane
kuningas Frederik on valmis riigipea rolliks.

FOTO: Mads Claus
Rasmussen /REUTERS ​/ Ritzau Scanpix
Taani tulevane kuningas Frederik on valmis riigipea rolliks. FOTO: Mads Claus Rasmussen /REUTERS ​/ Ritzau Scanpix Foto: Mads Claus Rasmussen/REUTERS​/Ritzau Scanpix

Taani printsidega on sekeldusi olnud juba Shakespeare’i aegadest. Praeguse kroonprintsi käitumine tuli jutuks, kui too pealuu asemel võõramaise seltsidaamiga koos aega hakkas veetma.

Taani kuninganna Margrethe II viskas vana ja uue aasta pidude melusse paraja pommi, kui teatas troonist loobumisest oma poja, kroonprints Frederiku kasuks. 52 aastat kuninganna tiitlit kandnud Margrethe II oli kujunenud 20. sajandi moodsa kuninganna võrdkujuks ning kaks korda Eestiski käinud daami meenutatakse soojalt. Üks tema populaarsuse põhjusi on kindlasti võimalus temaga samastuda, sest nii ahelsuitsetamine, plehku pannud abikaasa kui ka rivaalitsevad lapsed on teemad, millega inimesed puutuvad kokku pangaarvest ja seisusest hoolimata.

Troonilt tagasiastumise põhjuseks toodud halb tervislik seisund on kaasaegsetele muinasjutuhuvilistele mõistagi liiga lahja põhjendus. Alles eelmise aasta alguses jõudsid Taani kuningapere tegemised pealkirjadesse, kui kuninganna otsustas printsi ja printsessi tiitlist ilma jätta oma noorema poja Joachimi, tema abikaasa Marie ja Joa­chimi neli last. Noorema poja perekond sai küll aadlitiitlid, kuid pahandust oli palju ning suur nördimus jõudis nii palju meelehärmi tekitada, et kuninganna palus oma teguviisi pärast avalikult vabandust, tegu ennast siiski kahetsemata ja tagasi pööramata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles