USA saadab Taiwani mitteametliku delegatsiooni

Copy
Hiina piirivalvelaev Taiwani lähedal.
Hiina piirivalvelaev Taiwani lähedal. Foto: GREG BAKER/SCANPIX

Ühendriigid kavatsevad saata Taiwani mitteametliku delegatsiooni pärast valimisi isevalitseval saarel, teatas kolmapäeval Bideni administratsiooni kõrge ametnik.

«Kavatseme pärast Taiwani valimisi saata mitteametliku delegatsiooni,» kinnitas ametnik.

«Washington hoiatas ühtlasi Pekingit mistahes sõjalise provokatsiooni eest,» ütles anonüümsust palunud ametnik ajakirjanikele.

Ametniku sõnul hõlmaks delegatsioon endisi USA valitsusametnikke, mida on tehtud ka varasemate selliste delegatsioonide puhul viimase 20 aasta jooksul.

«Üksikasjad on veel kinnitamisel. Sellised delegatsioonid hõlmavad selgitamist, mis on USA ühe Hiina poliitika ja mis ei ole. Meie arvates aitab see kaasa rahu ja stabiilsuse saavutamisele,» lisas ametnik.

Hiina sõjaväeametnikud teatasid varem sel nädalal peetud kõnelustel USA kolleegidele, et Peking ei tee kunagi kompromisse Taiwani küsimuses ning ärgitasid Ühendriike lõpetama nende sõnul provokatiivse tegevuse Lõuna-Hiina merel.

«Hiina rõhutas, et ei tee Taiwani küsimuses kunagi kompromisse ega tagane,» toonitas Hiina kaitseministeerium esmaspäeval ja teisipäeval Washingtonis peetud läbirääkimiste kohta.

Õhtlasi kutsus ministeerium Ühendriike üles lõpetama Taiwani relvastamine.

«Hiina kutsus Ühendriike tungivalt üles vähendama oma sõjalist jõudu ja provokatiivset tegevust Lõuna-Hiina merel ning lõpetama üksikute riikide rikkumiste ja provokatsioonide toetamise,» jätkati avalduses.

«USA peaks täielikult mõistma mere- ja õhujulgeolekuprobleemide algpõhjusi, rangelt ohjeldama oma vägesid ning lõpetama liialduse ja meediakära. Hiina täpsustas ka oma pühalikku seisukohta ja suuri muresid küsimustes, mis puudutavad Hiina põhihuve ja rahvusvaheliste levialade probleeme» lisati teadaandes.

President Joe Biden ja Xi Jinping leppisid novembris kokku, et taasalustavad enam kui aastaks ootel olnud riikidevahelised sõjalised kõnelused. Sel nädalal Pentagonis peetud kõnelusi juhtisid USA kaitseministri asetäitja Michael Chase ja Hiina kindralmajor Song Yanchao.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles