Riigipea andis Ukraina sõdurile üliharuldase teenetemärgi (3)

Georgi Beltadze
, Eesti uudiste toimetuse juhataja
Copy
Sõjavägede ülemjuhatajale Johan Laidonerile kuulunud Kotkaristi teenetemärgi I klassi orden mõõkadega.
Sõjavägede ülemjuhatajale Johan Laidonerile kuulunud Kotkaristi teenetemärgi I klassi orden mõõkadega. Foto: Priit Simson/Postimees

Vabariigi president Alar Karis andis neljapäeval Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõiga ühisel pressikonverentsil teada, et annab mõõkadega Kotkaristi I klassi teenetemärgi sümboolselt Ukraina sõdurile.

Mõõkadega Kotkaristi I klassi orden on Eesti riigi kõrgeim sõjaline teenetemärk, mida iseseisvuse taastamise järel ei ole veel kellelegi antud.

Karis kirjutas vastavale otsusele alla neljapäeva hommikul.

«See on vaba maailma ja oma riigi kaitsmise, ülima vapruse tunnustamiseks igaühele neist, kes võitlevad Ukrainasse tunginud vaenlasega,» selgitas Eesti riigipea Tallinnasse saabunud Ukraina ametikaaslasele.

Mõõkadega Kotkaristi I klassi teenetemärk, mille vabariigi president Alari andis sümboolselt Ukraina sõdurile.
Mõõkadega Kotkaristi I klassi teenetemärk, mille vabariigi president Alari andis sümboolselt Ukraina sõdurile. Foto: Raigo Pajula/vabariigi presidendi kantselei

Karis märkis, et sõja võidavad sõdurid. «Neile kuulub meie ülim tänu ja tunnustus. Sajad tuhanded Ukraina sõdurid kaitsevad praegu oma riiki Venemaa agressiooni vastu. Kui ma ütlen Ukraina sõdur, mõtlen ma kõigile väeliikidele, eriüksustele, territoriaalkaitsele, vabatahtlikele, aga ka neile, kes sõjatööstust käigus hoiavad. Ma mõtlen Ukraina sõdurile,» sõnas Eesti riigipea.

Kotkaristi I klassi teenetemärgi mõõkadega on saanud aastatel 1929/1930:

Johan Laidoner

Johan Pitka

Viktor Puskar

Ernst Põdder

Carl Gustaf Emil Mannerheim

Karl Parts

Jaan Soots

Aleksander Tõnisson

Andres Larka 

Józef Piłsudski

Karis juhtis tähelepanu, et Ukraina ühiskonna kaitsetahe, hoolimata kümme aastat kestnud sõjast, on endiselt tugev. «Ukraina sõduri võitlustahe on endiselt raudne, hoolimata läbielatud koledustest, kaotatud lähedastest, laastatud linnadest, põletatud kodudest ja lõputuna paistvatest lahingutest,» sedastas ta.

«Selles brutaalses sõjas, mille Venemaa alustas, oleme suurel lahinguväljal kõik üksteisele liitlased, kes võitlevad vabaduse eest. Sest rünnates Ukrainat, ründab Venemaa kõiki demokraatlikke riike. See on rünnak meie kõigi vastu,» lisas Karis. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles