FOTOD Eesti Kaitse- ja Kosmosetööstuse Liit sõlmis Ukraina riigiga koostöölepingu (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Taavi Veskimägi ja Serhii Bojev.
Taavi Veskimägi ja Serhii Bojev. Foto: Tairo Lutter

Täna sõlmisid Eesti Kaitse- ja Kosmosetööstuse Liit (EKTL) ning Ukraina strateegilise tööstuse ministeerium koostööleppe, millega jätkatakse veelgi ulatuslikumalt senist koostööd, mille raames on Eesti kaitsetööstuse ettevõtted juba mõnda aega panustanud Ukraina kaitsevõime arendamisse.

Ukrainas tegutseb juba kümme Eesti kaitsetööstuse ettevõtet, kes pakuvad mitmesuguseid võimekusi, alates sensoritest ja vaatlusseadmetest kuni mehitamata platvormideni ja välihaiglate loomiseni. Koostöös Ukraina kaitsejõududega on välja töötatud üle 40 positsiooni, arvestades Ukraina enda vajadusi ja soove.

Foto: Tairo Lutter

EKTLi delegatsioon osales eelmise aasta septembris Kiievis kaitsetööstuse foorumil, kus sõlmiti kokkulepe, mille eesmärk on luua tugev raamistik ühiste kaitsetööstuslike võimete arendamiseks, selgitas EKTLi tegevjuht Kalev Koidumäe.

Koidumäe sõnul on leppe eesmärk mitte ainult aidata Ukrainat kaitsta end välisohu eest, vaid aitab ka Eesti ettevõtetel saada tagasisidet oma toodete kohta.

Foto: Tairo Lutter

Senine koostöö Ukrainaga on toimunud otse allüksustega või rahvusvaheliste partnerite kaudu. Uus leping annab Eesti kaitsetööstusele otsese juurdepääsu Ukraina riigi institutsioonidele.

Allkirjastatud leping hõlmab nii tehnoloogia arendamist kui ka selle siiret ja avab ukse paremaks juurdepääsuks Ukraina kaitsetööstuse partneritele.

Foto: Tairo Lutter

Kaitsetööstuse liidu nõukogu esimehe Taavi Veskimäe sõnul annab koostöö Eesti kaitsetööstusele võimaluse tugevdada suhteid Ukraina kaitsetööstustega nii tootearenduse, testimise kui ka reaalsete lahingutingimuste kaudu. «See on oluline samm, mis võimaldab mõlemal poolel jagada kogemusi, teadmisi ning tugevdada vastastikust turvalisust ja vastupanuvõimet,» lisas Veskimäe.

Eesti Kaitsetööstuse Liit loodi 2009. aasta veebruaris ja koondab üle saja kaitsetööstuse valdkonna ettevõtte. Liidu eesmärk on paremate võimaluste loomine liitu kuuluvate ettevõtete kaitseotstarbeliste teenuste ja kaupade turul ning olla strateegiline partner Eesti riigile, et tugevdada Eesti kaitsevõimet ja panustada majanduse arengusse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles