KESKPÄEVATUND Metsküla kool peab vastu pidama järgmiste kohalike valimisteni (11)

Kuku Raadio
Uuendatud 13. jaanuar 2024, 15:48
Copy
Keskpäevatund
Keskpäevatund Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix Baltics

Kuku raadio «Keskpäevatunnis» olid Priit Hõbemägi, Ainar Ruussaar ja Ignar Fjuk ühel meelel selles, et Metsküla kooli probleemid võivad laheneda järgmiste kohalike valimistega, kui Lääneranna valda hakkavad juhtima teistsugused inimesed. 

Kuku raadio «Keskpäevatunnis» rääkisid Priit Hõbemägi, Ainar Ruussaar ja Ignar Fjuk esmalt Ukraina presidendi visiidist.

Priit Hõbemägi sõnul pidi Zelenskõi visiit olema saladus, aga Ukraina president teatas Leetu saabudes ise, et plaanib külastada ka Tallinna. 

Ainar Ruussaare hinnangul oli tegemist ühe viimaste aastate suurema politseioperatsiooniga. Ruussaar avaldas arvamust, et tõenäolised saanuks siin juhtuda siiski vaid provokatsioonid, aga kõik läks hästi.

Ignar Fjuk tõi välja, et Zelenskõi visiit puudutas meist igaüht. «Minu jaoks oli see midagi sellist, mida olen tundnud elus vaid mõni kord. Mingit ärevust.» Ta lausus, et on tajunud säärast ärevust Eesti iseseisvuse taastamise ajal, New Yorgi kaksiktornide ründamise ajal, pronksiööl ja nüüd.

Hõbemägi lausus, et ta siiski ei tunneta, seda vaimset ja ühiskondlikku koalitsiooni, mis peaks Eestis kriitilistel hetkedel olema. Ta tõi näiteks, et piiri väljaehitamisest räägitakse juba Eston Kohveri juhtumi ajast, aga tänaseks pole see ikka veel valmis. Ta meenutas ka seda, kuidas on mängitud venekeelse elanikkonna teavitamisega. 

«Iga kord kui midagi juhtub, hakatakse toetama venekeelset meediaruumi, aga hiljem unustatakse ära,»  rääkis Hõbemägi, lisades et kui ühiskonnas on oht selge, siis inimesed ka tajuvad seda ja toetavad üksteist, praegu ei saa aga öelda, et Nõmme elanikud murraksid pead selle üle, kuhu hoovinurka varjend ehitada. Tema hinnangul on Eestis probleemiks, et meil ei ole strateegilistel teemadel kõneisikuid, keda inimesed usuksid. 

Ruussaaar lausus Ukraina sõjast rääkides, et Eestis ikkagi investeerib julgeolekusse märkimisväärselt ja annab Ukrainale sõjalist abi. Ta märkis, et Zelenskõi on kõigil välisvisiitidel toonud välja, et Venemaa vastased sanktsioonid ei toimi, Euroopa kaitsetööstus ei tööta nagu peaks ja midagi ei saa ka teha, kui keegi Venemaale kehtestatud sanktsioonidest kõrvale hiilib. Tema arvates rääkisid nii meedia kui inimesed Ukraina presidendi visiidist hästi palju. 

Saates oli juttu ka Metsküla koolist, sest Postimees valis aasta inimeseks Metsküla kooli direktori Pille Kaiseli. 

Hõbemägi sõnul on Metsküla kooli juhtum hea näide, kuidas võivad kokku põrgata bürokraadid ja inimesed, kes tahavad asju paremaks teha. «Midagi ei saa teha ei president ega haridusminister. Mis pagana riiki me siin ikkagi peame.»

Ruussaar viitas, et järgmised kohalikud valimised on juba tuleva aasta oktoobris ja loodetavasti peab kool senini vastu. Ta lisas, et Metsküla kooli teema saab kindlasti olema järgmistel valimistel Lääneranna vallas valimiste teema ja kui kool vastu ei pea, saab see olema veel rohkem valimiste teema. 

Hõbemägi meenutas seepeale juhtumeid, kus inimesed võtsid end just valimiste ajaks kokku ja isegi need, kes elasid omavalitsuses vaid suvel, kirjutasid enda valda sisse, ning hääletasid nende poolt, kes suutsid halvima ära hoida. Ta kutsus üles tegema seda ka Lääneranna vallas.

Ka Fjuki arvates on Metsküla kooli teema erakordne. Ta meenutas kooli poolt aasta lõpus tehtud pöördumist, kus nad ütlesid, et neil tegelikult polegi oma murega mitte kellegi poole pöörduda. Kohus teeb Fjuki sõnul küll otsuse 20. veebruaril, samas ei ole kohtul võimalik vallavolikogu otsust tühistada.

Veel oli saates juttu sellest, kui palju kogusid erakonnad annetusi. Toodi välja, et üllatuslikult kogusid enim annetusi Parempoolsed. Ruussaare sõnul näitab see annetajate soovi, hoida Parempoolsed erakondade pildil.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles