Eesti Päevaleht jätab alles vaid reedese paberlehe ja koondab kaheksa inimest (8)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Urmo Soonvald
Urmo Soonvald Foto: Tiit Blaat

Alates aprillist hakkab Eesti Päevaleht (EPL) ilmuma uues formaadis: igapäevase digiväljaandena Delfi portaali koosseisus ja reedeti nädalalõpu trükiväljaandena LP, mis avaldab pikemaid ja põhjalikumaid artikleid.

Delfi ja Eesti Päevalehe peatoimetaja Urmo Soonvald märkis, et Eesti Päevalehe kaubamärk jääb muutustele vaatamata Eesti ajakirjandusse alles.

«Tegu on tugeva ja lojaalse lugejaskonnaga kaubamärgiga, mis aastate jooksul on tõestanud end sõltumatu ja usaldusväärse ajakirjanduse tootjana. EPLi kaubamärgi all hakkavad ilmuma Delfi portaalis arvamusrubriik, kultuuriteemad ja nädalalõpuväljaanne LP, mis moodustasid juba praegu umbes kaks kolmandikku EPLi sisust. Kõik senise EPLi uudislikud teemad, nagu Eesti ja välisuudised, Ärileht ja sport, hakkavad ilmuma Delfi vastavates rubriikides,» selgitas Soonvald. Muudatus ei puuduta teisi Delfi Meedia väljaandeid.

Eesti Päevalehte kirjastava Delfi Meedia juhatuse esimees Argo Virkebau selgitas, et muudatuse peamiseks põhjuseks on lugejate harjumuste ja eelistuste muutumine. «Kui viimasel 20 aastal on suur osa Eesti ajakirjanduse muudatustest ühel või teisel viisil olnud sundkäigud parema majandusmudeli leidmiseks, siis tänane muudatus eristub: Delfi Meedia on majanduslikult jätkusuutlikum kui kunagi varem. Tegutseme kasumlikult, reklaami müük on tugev ja detsembris ületas meie digitellimuste arv 100 000 piiri. Kunagi varem pole kodumaine ja eestikeelne ajakirjandus olnud tugevam,» selgitas Virkebau.

Ta lisas, et paberajakirjanduse tellijate hulk on Eestis igal aastal 5–10 protsenti vähenenud, kuid muud väljaandmisega seotud kulud, eeskätt trükkimise, tooraine ja kojukandega seotud kulud, on samavõrra suurenenud. «Samal ajal on digitaalse meedia populaarsus ja usaldusväärsus kasvanud, pakkudes lugejatele kiiremat, mugavamat ja mitmekesisemat infot. Selles olukorras on mõistlik ja loogiline ajaga kaasas käia ja muudatus ära teha. Teiste Delfi Meedia printtoodete sulgemist 2024. aastal kavas ei ole,» lausus Virkebau.

Soonvald lisas, et muutuse mõju Delfi Meedia toimetuste töökorraldusele on pigem väike, kuna Eesti Päevaleht ja uudisteportaal Delfi töötavad juba alates 2012. aastast ühendatud toimetusena. Muutuse tulemusena väheneb siiski mõnevõrra Delfi Meedia töötajate arv nendel töökohtadel, mis olid seotud igapäevase trükiväljaande koostamisega. Seetõttu koondatakse kaheksa inimest, neist viis töötas tehnilisemat laadi ülesannetega ja kolm ajakirjanikuna.

Delfi Meedia tellimiskeskus võtab kõigi Eesti Päevalehe paberväljaande tellijatega ühendust, et leppida kokku edaspidise suhtes. Delfi Meedia ja Eesti Päevaleht paluvad vabandust lugejatelt, kellele see muudatus toob kaasa ebamugavusi, ning lubavad teha pingutusi, et kõik ümberkorraldused toimuksid lugejate jaoks võimalikult sujuvalt.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles