Narkotalituse juht: fentanüül levib, sest seda on kasumlik müüa

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstlad.
Süstlad. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Keskkriminaalpolitsei narkotalituse juhi Veiko Germanni sõnul algas fentanüüli ehk valge hiinlase levik Eesti turul 2002. aastast ning seda on soodustanud asjaolu, et ainet on võrreldes teiste uimastitega kurjategijatel tunduvalt kasumlikum müüa.

«Puhta fentanüüli sisaldus pulbris, mida narkomaan tarvitab, on väga väike,» ütles Germann ERR Uudistele ja selgitas, et ainet on võimalik väga palju lahjendada, kuid sellega kaasneb ka suur üledoosi oht.

Kuna keskastme diilerid, kes ainet lahjendavad, ei tea tihti selle protsentuaalset sisaldust, võib segatud tulemis narkotalituse juhi sõnul aine kontsentratsioon liiga kõrgeks jääda ning sellest on ka tingitud suur surmajuhtumit arv fentanüüli tarvitajate seas.

Narkoüksuste tegevused on enamjaolt suunatud keskastme diilerite tabamisele ning läbi selle jõutakse ka isikuteni, kes toovad erinevaid aineid Eestisse sisse või valmistavad neid siin, pidevalt tehakse ka rahvusvahelist koostööd.

Valdavalt tuuakse ainet Eestisse Venemaalt, kus seda kas koha peal valmistatakse või jõuab see riiki peamiselt  Ukrainast ja Valgevenest, Eestist ainet Germanni sõnul üldjuhul kuhugi edasi ei viida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles