Kultuurimälestise kaitsevöönd ei takista Natura alade kaitset (1)

BNS
Copy
Linnamäe hüdroelektrijaam ja Jägala jõe hoiuala.
Linnamäe hüdroelektrijaam ja Jägala jõe hoiuala. Foto: Madis Veltman

Riigikohus otsustas esmaspäeval, et kultuurimälestiste kaitsevööndi kehtestamine ei takista Natura alade kaitset ning jättis rahuldamata MTÜ Jägala Kalateed kaebuse, mis nõudis Harjumaa linnamäe paisjärve kaitsevööndi tühistamist.

Alates 2020. aastast on Harjumaal asuv linnamäe paisjärv koos teiste lähedal asuvate kultuurimälestistega ja suure osaga Linnamäe hüdroelektrijaamast kuulunud kultuurimälestiste kaitsevööndisse. MTÜ Jägala Kalateed esitas halduskohtule kaebuse, nõudes kaitsevööndi tühistamist. Kaebuse kohaselt rikub paisjärve likvideerimine paisu kui mälestist ning tegevus on veeseadusega vastuolus, sest paisutamiseks on vaja Keskkonnaameti luba.

Riigikohtu halduskolleegium selgitas, et kaitsevööndi kehtestamine ei sõltu Keskkonnaameti veeloast. Riigikohus lisas, et Natura alade kaitse kaalub vastuolu korral üles muinsuskaitseliste mälestiste huvid.Paisutamise keskkonnamõju tuleb hinnata veeloa menetluses, aga selleks ei ole vaja muinsuskaitseameti eraldi nõusolekut. Halduskolleegium lausus, et Keskkonnaametil on pädevus arvestada muinsuskaitseliste huvidega, kuna kultuuripärand on osa keskkonnast.

Riigikohus tühistas haldus- ja ringkonnakohtu varasemad kaebaja kasuks tehtud otsused ning tegi uue otsuse, millega jättis MTÜ Jägala Kalateed kaebuse rahuldamata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles