Ebainimlikud olud Amee­rika kinnipidamisasutustes oli üks keskseid argumente, millele rõhus vande­advo­kaat Paul Keres, veendes kohut otsustama, et Eesti valitsus ei tohi anda USA-le välja Eesti kodanikest krüptoärimehi, ookeani taga suures kelmuses süüdistatavaid Ivan Turõginit ja Sergei Potapenkot.

Võit tuli eelmise aasta lõpus Kerese hinnangul tänu sellele, et tema meeskond suutis edukalt tõstatada vaidluse, kui kindlalt oleks süüdistatavate põhiõigused USAs ikkagi kaitstud. Eestis neile kahtlustust ega süüdistust esitatud ei ole.

«Ehkki USA on õigusriik ning mitmes mõttes kõigile eeskujuks, on sealne kinnipidamisasutuste süsteem maapealne põrgu,» rääkis Keres. «Vanglates lokkab vägivald, gängikultuur, väljapressimine nõrgematelt ja jõukamatelt.»

Väljaandmise korral oleks Ida-Virumaalt pärit Potapenko ja Turõgin pandud USAs kohtupidamise ajaks mitmeks aastaks tingimustesse, mis ei klapi Euroopa Inimõiguste Kohtu ega ka Eesti enda arusaamaga põhiõigustest, lausus Keres.

USA vanglatingimuste kirjeldus koos teiste argumentidega aitas Keresel saavutada selle, et Tallinna ringkonnakohus tühistas novembri lõpus Turõgini ja Potapenko USA-le väljaandmise otsuse, mille oli septembris teinud USA justiitsministeeriumi taotluse järel Eesti valitsus, lähtudes enda ja USA valitsuse väljaandmislepingust.

Keskkriminaalpolitsei oli pidanud Turõgini ja Potapenko koos USA Föderaalse Juurdlusbürooga (FBI) korraldatud ühisoperatsioonil kinni tunamullu 20. novembril Tallinnas. Kahtlustuse järgi lõid Turõgin ja Potapenko Ponzi skeemina toimiva ettevõtte, mis kutsus inimesi investeerima krüptokaevandusse HashFlare. Kahtlustuse järgi ei kasutanud nad investeeringuna saadud raha sihipäraselt ehk krüptoraha arendamiseks, vaid muuks, sh kinnisvara ja luksusautode soetamiseks.

Kommentaarid (8)
Copy