Kapo kahtlustab TÜ professorit Eesti riigi vastases tegevuses (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Uuendatud 16. jaanuar 2024, 11:11
Copy
Politoloogil ja Skytte instituudi teaduril Vjatšeslav Morozovil lasub kahtlus Eesti-vastases tegevuses.
Politoloogil ja Skytte instituudi teaduril Vjatšeslav Morozovil lasub kahtlus Eesti-vastases tegevuses. Foto: Kristjan Teedema

Kaitsepolitseiamet pidas 3. jaanuaril kinni Venemaa kodaniku Vjatšeslav Morozovi, keda kahtlustatakse Eesti Vabariigi vastu suunatud luuretegevuses ja selle toetamises.

«Agressorriigi luurehuvi Eesti vastu püsib endiselt kõrge,» märkis kaitsepolitsei peadirektor Margo Palloson. «Käimasolev juhtum on täiendus enam kui paarikümnele varasemale ja ilmestab Venemaa luureteenistuste soovi imbuda erinevatesse Eesti eluvaldkondadesse, sealhulgas teadussektorisse.»

Kuna prokuratuuri hinnangul võib Morozov vabaduses hoiduda kriminaalmenetlusest kõrvale või jätkata kuritegude toimepanemist, siis taotles prokuratuur kohtult tema vahistamist. Harju maakohus nõustus prokuratuuri hinnanguga ning võttis mehe kuni kaheks kuuks vahi alla, ütles riigiprokurör Triinu Olev.

Kahtlustuse kontrollimiseks ja tõe väljaselgitamiseks tehakse praegu menetlustoiminguid ning uurimise detaile ei saa rohkem avada. Kriminaalmenetlust juhib riigiprokuratuur ja teeb kaitsepolitseiamet.

Johan Skytte poliitikauuringute instituudi juhataja Kristiina Tõnnisson saatis välja vilistlastele kirja. Postimees avaldab selle täies mahus. 

Hea vilistlane!

Kirjutan eelkõige neile, kes on Tartu Ülikoolis kokku puutunud rahvusvahelise poliitilise teooria professori Vjatšeslav Morozoviga. Annan teada, et kaitsepolitseiamet on teavitanud ülikooli, et on algatanud tema suhtes uurimise ja talle on esitatud kahtlustus Eesti Vabariigi vastases tegevuses. Tema töösuhe Tartu Ülikooliga on lõppenud.

Arusaadavalt on see vapustus meile kõigile. Meie usaldust on tõsiselt kuritarvitatud.

Kinnitame, et Vjatšeslav Morozovi varasemate tööde puhul pole meil olnud alust pretensioonideks, kuid uue teadmise valguses on oluline siiski ka tema senine tegevus kriitiliselt üle vaadata.

Olen valmis vastama kõigile küsimustele.

Kristiina Tõnnisson

Johan Skytte poliitikauuringute instituudi juhataja

Aastatel 2016–2023 oli Morozov Euroopa Liidu-Venemaa uuringute professor.
Eelmise aasta septembrist kuni 11. jaanuarini oli ta rahvusvahelise poliitilise teooria professor.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles