Prokuratuur esitas Heldnale, Vaherile ja Alaverele süüdistuse

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Elmar Vaher
Elmar Vaher Foto: Eero Vabamägi

Riigiprokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, milles esitati süüdistus Eerik Heldnale, endisele politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektorile Elmar Vaherile ja endisele keskkriminaalpolitsei juhile Aivar Alaverele. Heldnat süüdistatakse kelmuses ja ametialasele võltsimisele kihutamises, Vaherit ametiisikuna kelmusele kaasaaitamises ja ametialases võltsimises ning Alaveret ametiisikuna kelmusele ja ametialasele võltsimisele kaasaaitamises.

Süüdistus seisneb selles, et Heldna lõi Vaheri ja Alavere kaasabil sotsiaalkindlustusametile (SKA) ebaõige ettekujutuse sellest, et tal on alates 2022. aasta 5. maist täitunud 25-aastane politseiametniku staaž, mille põhjal hakkas SKA talle maksma väljateenitud aastate pensioni seaduse alusel pensioni.

Süüdistuse kohaselt leppis Heldna 2019. aasta veebruaris Vaheriga kokku, et ta vormistatakse PPA teenistusse ja lähetatakse samal päeval tagasi kaitseväe luurekeskuse ametikohale, kus Heldna juba töötas ning kus tema töösuhe kordagi ei peatunud. Seejuures leppisid Vaher ja Alavere kokku ametikoha keskkriminaalpolitsei salajases tunnistajakaitse üksuses.

Süüdistuse kohaselt vormistati samal päeval käskkirjad, millega nimetati Heldna näiliselt PPA teenistusse ja roteeriti tagasi tema senisele ametikohale. Süüdistuse kohaselt teadsid nii Heldna, Vaher kui ka Alavere, et Heldna ei kavatse PPA teenistusülesandeid täitma asuda ja näiline teenistusse vormistamine lepiti kokku selleks, et Heldnal tekiks võimalus tulevikus saada nn politseipensionit.

Esitades pensioni taotlemisel sotsiaalkindlustusametile süüdistuse järgi ka näiliselt loodud staaži kajastavad dokumendid, pani Heldna Vaheri ja Alavere kaasabil toime kelmuse. Kuna pensioniavalduses olid dokumendid, mis kajastasid süüdistuse kohaselt ka Heldnale näiliselt loodud teenistuse staaži, siis pani Vaher käskkirjade loomisega Heldna kihutamisel ja Alavere kaasabil toime ametialase võltsimise.

Riigiprokurör Jürgen Hüva sõnul kinnitavad kriminaalmenetluses kogutud tõendid, et Heldna teenistussuhe loodi vaid dokumentaalselt ja selle eesmärk oli tema 25-aastase staaži saavutamine. «Prokuratuuri hinnangul viitavad kohtueelses menetluses kogutud tõendid kuriteole. Kuna otsuse, kas Heldna, Vaher ja Alavere on toime pannud kuriteo, saab teha vaid kohus, saatis prokuratuur kriminaalasja kohtusse,» ütles Hüva.

Sotsiaalkindlustusamet on esitanud Heldna suhtes nõude varalise kahju hüvitamiseks. 2023. aasta 6. oktoobri seisuga oli nõude suurus 7472 eurot, kuid kuna pensionimaksed jätkuvad, tekib süüdimõistva otsuse korral SKA-l õigus nõuda tagasi kogu seni väljamakstud pension. SKA arvutustele tuginedes võib tulevikus kõikide pensionimaksete kogusumma ulatuda üle 1,6 miljoni euro.

Heldna kohtus süüditunnistamisel võib teda oodata rahaline karistus või kuni 4 aasta pikkune vangistus. Vaheri ja Alavere süüditunnistamisel võib kohus neid karistada 1 kuni 5 aasta pikkuse vangistusega, kuna neid süüdistatakse tegude toimepanemises ametiisikutena.

Kohtueelse menetluse tegi kaitsepolitseiamet. Kohus ei ole veel eelistungi aega määranud.

Copy
Tagasi üles