Mis taust on Eesti-vastases tegevuses kahtlustataval Vene kodanikust professoril Morozovil? (8)

rus.postimees.ee
Copy
Tartu Ülikooli professor Vjatšeslav Morozov võis pakkuda Venemaa luurele huvi oma tegevuse pärast teadlasena, sest koostas mitmeid analüüse Venemaast.
Tartu Ülikooli professor Vjatšeslav Morozov võis pakkuda Venemaa luurele huvi oma tegevuse pärast teadlasena, sest koostas mitmeid analüüse Venemaast. Foto: Postimees

Kohus võttis riigiprokuratuuri taotlusel vahi alla Tartu Ülikooli professori Vjatšeslav Morozovi, keda kahtlustatakse luuretegevuses Venemaa kasuks. Kes on Morozov ja mille poolest ta on tuntud?

Vjatšeslav Morozov on Venemaa teadus- ja opositsiooniringkondades tuntud politoloog ja ajalooteaduste doktor.

Ta osales aktiivselt Eesti ja välismaa meedias toimunud aruteludes Venemaa hetkeolukorra ja Ukraina sõja teemadel. Kuid 2023. aastast on tema aktiivsus meedias järsult langenud.

Morozovi peamised uurimisvaldkonnad on poststrukturalism, postkolonialismi teooria ja kriitika, demokraatiateooria, ideoloogia ja diskursused Venemaal ning ELi-Vene suhted.

Hariduse omandas ta Peterburi riiklikus ülikoolis ja Limericki ülikoolis Iirimaal.

51-aastasel Morozovil on Venemaa kodakondsus.

Endine Peterburi riikliku ülikooli rahvusvaheliste suhete teaduskonna dotsent. Endine Peterburi riikliku ülikooli Smolnõi kolledži rahvusvaheliste suhete, politoloogia ja inimõiguste programmi direktor.

Aastatel 2006–2009 töötas Morozov Venemaa välispoliitika lektorina Peterburis Norra ülikoolikeskuses.

Alates 2007. aastast on ta külalisõppejõud Denveri ülikooli rahvusvaheliste uuringute kõrgkoolis.

Alates 2010. aastast on ta teinud koostööd Tartu Ülikooliga. Kuni viimase ajani töötas TÜ Skytte instituudis politoloogia professori ametikohal.

Varem oli Vjatšeslav Morozov TLÜ nimekirjas Euroopa Liidu ja Venemaa uuringute professorina.

Pärast seda, kui prokuratuur esitas Morozovile kahtlustuse, teatas ülikooli juhtkond, et Morozoviga on töösuhe juba lõpetatud.

Morozov ei olnud sotsiaalvõrgustikes kuigi aktiivne, tema Facebooki postitused olid peamiselt pühendatud teaduspublikatsioonidele ja Tartu Ülikooli igapäevasele tegevusele. Viimane postitus ilmus möödunud aasta detsembri keskel. Üks temaga koostööd teinud endistest kolleegidest on iseloomustanud Morozovi kui vaikset ja empaatilist inimest.

Vjatšeslav Morozov on arvukate teaduslike artiklite ja raamatute autor, sealhulgas «Venemaa jt. Identiteet ja poliitilise kogukonna piirid» ja «Ajaloo ummikseisust väljumine: Euroopa demokraatliku revolutsiooni paradoksid. Venemaa globaalses poliitikas».

Kaitsepolitsei pidas Morozovi kinni 3. jaanuaril

Kaitsepolitseiameti teatel kahtlustatakse Venemaa kodaniku Vjatšeslav Morozovi Eesti Vabariigi vastu suunatud luuretegevuses ja selle toetamises.

«Agressorriigi luurehuvi Eesti vastu püsib endiselt kõrge,» märkis kaitsepolitsei peadirektor Margo Palloson. «Käimasolev juhtum on täiendus enam kui paarikümnele varasemale ja ilmestab Venemaa luureteenistuste soovi imbuda erinevatesse Eesti eluvaldkondadesse, seal hulgas teadussektorisse.»

«Kuivõrd prokuratuuri hinnangul võib mees vabaduses asuda kriminaalmenetlusest kõrvale hoiduma või jätkata kuritegude toimepanemist, taotles prokuratuur kohtult tema vahistamist. Harju maakohus nõustus prokuratuuri hinnanguga ning võttis mehe kuni kaheks kuuks vahi alla,» ütles riigiprokurör Triinu Olev.

Kuivõrd kahtlustuse kontrollimiseks ja tõe väljaselgitamiseks tehakse menetlustoiminguid, pole uurimise detaile praegu võimalik avada.

Kriminaalmenetlust juhib riigiprokuratuur ja teeb kaitsepolitseiamet.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles