Kindral Herem paneb suvel kaitseväe juhataja ameti maha (16)

Postimees
Uuendatud 16. jaanuar 2024, 16:38
Copy
Kaitseväe juhataja kindral Martin Herem.
Kaitseväe juhataja kindral Martin Herem. Foto: Kristjan Teedema

Kaitseväe juhataja kindral Martin Herem astub juuni lõpus oma ametikohalt tagasi, märkides, et praeguste ohuhinnangute järgi ei toimu Eesti-vastast agressiooni vähemalt järgmise kahe aasta jooksul, mis on tema pikendatud ametiaeg, kirjutab Eesti Päevaleht. 

Kaitseminister Hanno Pevkur ütles Postimehele, et erinevalt hetkest, mil ta Heremi otsusest kuulis, pole see praegu enam üllatus. «Minu soov oleks olnud näha, et ta jätkab aga ma respekteerin tema valikut ja mõistan ka neid tagamaid,» lausus Pevkur.

Ta lisas, et kindral Herem on olnud Eesti kaitseväele suurepärane juht. «Ma arvan, et ka Eesti riik ja rahvas tervikuna hindab tema panust kaitseväe arengus väga kõrgelt. Mitte ainult kaitseväe juhatajana, vaid ka tema varasematel ametipostidel. See karjäär on olnud üsna särav,» kõneles Pevkur.

Kaitseministril koos riigikogu riikaitsekomisjoniga seisab järgnevalt ees ülesanne leida kaitseväe juhatajale vääriline mantlipärija. Pevkur märkis, et mingit soovi uue juhi leidmise protsessiga venitada tal pole.

«Arvan, et ka kaitseväel endal oleks hea, kui see nimi oleks võimalikult kiiresti teada sellepärast, et sel on ka praktiline põhjus – sellest nimest sõltub ka ülejäänud kaitseväe juhtkonna edasine rotatsioonikava,» tähendas ta. «On vaja paika saada kaitseväe juhataja asetäitja, kaitseväe peastaabi ülem, kaitseväe akadeemia juht, meie sõjaline esindaja NATO juures jne. Seetõttu ei ole ka väga mõistlik selle protsessiga venitada, et ka teised ametikohad vajavad täitmist.»

Pevkuri sõnul pole kahtlust, et Heremile leitakse tugev mantlipärija. «Kaitsevägi on üsna tugev organisatsioon. Olen üsna veendunud, et kaitsevägi saab väärika juhi,» kinnitas ta. «Kandidaate on ja eks me siis nüüd lähinädalatel peame selle selguse saama.»

Eile Brüsselis töölähetuses viibinud Herem põhjendas oma lahkumise tagamaid rahvusringhäälingule sellega, et on õige aeg teha vahetus. «Kaitseväes on kõik korras, minul on ka kõik korras, mingit survet mul ei ole,» ütles kindral ja lisas, et ei pea vajalikuks korra juba pikendatud ametiaega aasta võrra venitada.

Herem on kaitseväe juhataja alates 2018. aasta 5. detsembrist. Kaitseväe juhataja ametiaja pikkus on viis aastat, kuid valitsusel on õigus kaitseministri ettepanekul ja riigikogu riigikaitsekomisjoni seisukohta arvestades seda kahe aasta võrra pikendada.

Riigikogu riigikaitsekomisjon otsustas 10. oktoobril 2022 üksmeelselt toetada kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Heremi ametiaja pikendamist kahe aasta võrra ning esitada vastava seisukoha valitsusele.

Kindral Herem alustas teenistust Eesti kaitseväes 1992. aastal. Enne kaitseväe juhatajaks nimetamist teenis kaitseväe peastaabi ülemana. Varem on ta teeninud Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste ja kirde kaitseringkonna ülemana ning Tapa väljaõppekeskuse staabiülemana.

Lisaks teenistusele erinevatel juhtivatel ametikohtadel on ta osalenud välisoperatsioonil Iraagis ning kuulub Kaitseliidu taasasutajate hulka.

Stoicescu: sobivaid kandidaate on mitu

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Kalev Stoicescu (Eesti 200) tähendas, et kindral Martin Heremi otsus kaitseväe juhataja ametikohalt tagasi astuda on inimlikult mõistetav.

«Ta on teinud väga hästi seda rasket ja vastutusrikast tööd, üle viie aasta. Juulist alates asub kaitseväge juhtima uus ülem. Sobivaid kandidaate on mitu. Kaitsevägi ei jää hetkekski kompetentse ja tugeva juhita,» sedastas ta.

Stoicescu sõnul oli tal kindral Heremiga väga hea isiklik kontakt ja ametialane koostöö. «Ma loodan, et ta on riigikaitses aktiivne peale ametist lahkumist. Soovin talle kõike head,» lisas ta.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles