Reitingud: uusi liikmeid juurde saanud sotsid teevad hoogsat tõusu (8)

BNS
Copy
Lauri Läänemets
Lauri Läänemets Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Parteide järjestus reitingutabelis on viimase nelja nädala keskmise põhjal püsinud muutumatuna, samas teevad uusi nimekaid liikmeid juurde saanud sotsiaaldemokraadid hoogsat tõusu ja kui arvestada vaid viimase nädala toetusnumbreid, on nad Eesti Konservatiivsest Rahvaerakonnast (EKRE) mööda läinud.

Ühiskonnauuringute instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti koostöös valmiva iganädalase küsitluse viimase nelja nädala koondtulemuse põhjal toetab Isamaad 26,8 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 18,2 protsenti ja Reformierakonda 17,6 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Liidrikohal oleva Isamaa toetus on alates eelmise aasta lõpust püsinud 26–27 protsendi vahel. EKRE toetus langes nädalaga 1,5 protsendipunkti võrra ning võrreldes detsembri keskpaigaga on rahvuskonservatiivide toetus praegu 2,5 protsendipunkti võrra madalam. Kolmandal kohal oleva Reformierakonna toetus ei ole viimastel nädalatel märkimisväärselt muutunud.

Esikolmikule järgnevad Keskerakond 14,1 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 12,3 protsendiga ning Eesti 200, kelle toetus on kuus protsenti. Keskerakonna toetus on viimase kahe nädalaga langenud 1,1 protsendipunkti võrra. SDE toetus tõusis nädalaga 1,4 protsendipunkti võrra ning on kõrgeimal tasemel alates 2019. aasta algusest, kui Norstat erakondliku eelistuse küsitlustega alustas.

Tegemist on viimase nelja nädala koondtulemustega. Kui aga vaadata vaid viimase nädala näitajaid, siis oleks Isamaa toetus 27,3 protsenti, Reformierakonnal 17,5 protsenti ja SDE-l 16,1 protsenti. Esikolmikule järgneksid EKRE 15,3 protsendiga, Keskerakond 12,3 protsendiga ja Eesti 200, kelle toetus oleks 5,3 protsenti.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 35,9 protsenti ning opositsioonierakondi 59,1 protsenti vastajatest.

Tartu Ülikooli teaduri Martin Mölderi sõnul püsib Isamaa toetusnäitaja stabiilne, samuti on stabiilne toetuste tabeli viimasel kohal oleva Eesti 200 reiting. «Ülejäänud toetustabelis näeme aga mitmeid märkimisväärseid nihkeid, mis ilmselt vähemalt osalt peegeldavad viimaste nädalate sündmusi Eesti parteimaastikul,» rääkis Mölder.

Tema sõnul peegeldub riigikogu Keskerakonna fraktsiooni nelja liikme lahkumine sotsiaaldemokraatidesse ka kõige viimastes reitingutes, kus paralleelselt on langenud Keskerakonna toetus ning kasvanud sotsiaaldemokraatide toetus. Keskerakonna langus nelja nädala keskmistes toetusnumbrites ei ole väga suur – võrreldes eelmise näitajaga on erakond kaotanud umbes ühe protsendipunkti toetust.

«Samas kõige viimane nädalane tulemus Keskerakonnal on 12,3 protsenti. Sotsiaaldemokraatide toetuse kasv on aga oluliselt märgatavam. Nende nelja nädala keskmine tulemus tõusis viimase nädalaga 1,4 protsendipunkti ning sealjuures oli nende kõige viimase nädala toetus eraldivõetuna lausa 16,1 protsenti. Kuigi need nihked on ilmselt seotud riigikogu liikmete liikumisega Keskerakonnast sotsiaaldemokraatidesse, on praegu kindlasti veel vara öelda, kas tegemist on püsivate või ajutiste muutustega,» ütles Mölder.

Viimase nädalaga on toetust märgatavalt kaotanud ka EKRE, kelle nelja nädala keskmine on praegu 18,2 protsenti ehk poolteist protsendipunkti vähem kui nädal tagasi. «Kui eelmised riigikogu valimised kõrvale jätta, siis viimati oli erakonna toetus sellel territooriumil siis, kui EKRE koos Keskerakonna ja Isamaaga valitsusvastutust jagas. Kuigi ka siin on selle muutuse tegelikku ulatust raske hinnata, on siiski selge, et erakonna viimastel kuudel kestnud langustrend jätkub,» lisas Mölder.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles